NVU Restitucija: Obezbijediti pravičan postupak restitucije u razumnom roku i punu nezavisnost tri regionalne Komisije

"Prema preporuci Komisije EU, zakonodavni sistem, kao i pravosuđe, potrebno je reformisati u smislu integriteta, pravičnosti, tačnosti i autonomije", saopšteno je iz ovog NVU

3788 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
NVU Restitucija, Foto: NVU Restitucija
NVU Restitucija, Foto: NVU Restitucija

Nije bilo napretka u pogledu imovinskih prava a proces restitucije imovine eksproprisane u prošlosti ostao je spor, neki predmeti restitucije su u toku 19 godina...Crna Gora treba da obezbijedi pravičan postupak restitucije u razumnom roku i punu nezavisnost tri regionalne komisije za restituciju (Bijelo Polje, Bar i Podgorica).

To se navodi u Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu, čiji je cilj da ocijeni njen napredak u svakom pojedinačnom poglavlju dogovorenih uslova za članstvo u EU, objavljen 8. novembra 2023. godine, u vezi sa imovinskim pravima kaže u članu 23 koji se odnosi na Pravosuđe i temeljna prava, na strani 46", navodi se u saopštenju koje potpisuje Marika Novaković iz NVU "Restitucija".

"Prema preporuci Komisije EU, zakonodavni sistem, kao i pravosuđe, potrebno je reformisati u smislu integriteta, pravičnosti, tačnosti i autonomije", saopšteno je iz ovog NVU.

NVU Restitucija je 2023. godine podnijela inicijativu za izmjene, kako su kazali, Zakona koji reguliše restituciju, u skladu sa preporukama EU.

"Naš predlog reforme u ovom pravcu, podnijet je novoizabranom parlamentu, poslaničkim klubovima 44. crnogorske Vlade, Vladi Crne Gore i resornim Ministartsvima, u novembru 2023. Umjesto reakcije i suštinske promjene i stvaranja osnova da se postupci restitucije završe, poslije skoro 20 godina, napravljena je kozmetička izmjena. Uredbom Vlade od 31.10.2023. godine, proces restitucije je prenijet iz nadležnosti Ministarstva finansija na Ministarstvo urbanizma i državne imovine. Ovakvim rješenjem se ne ispunjava uslov Izvještaja EK, o nezavisnosti Komisija, niti se skraćuje rok završetka postupaka. Naprotiv, ovo može predstavljati poslednju taktiku odlaganja koja se primjenjuje u postupcima restitucije. Članovi Komisije u Baru su razriješeni, i čeka se novi sastav, dok Komisije u Podgorici i Bijelom Polju uopšte ne funkcionišu", saopšteno je iz NVU "Restitucija".

Prema njihovim riječima, Crna Gora je u proteklih 75 godina razorena nacionalizacijom, konfiskacijama, eksproprijacijom, “burazerskom” privatizacijom, višedecenijskim koncesijama, pa, najmanje jedna četvrtina crnogorskih porodica nije dobila adekvatnu naknadu za oduzetu imovinu.

"Na njihovoj imovini uživaju i stiču enormni profit treća lica, koju im je država, umjesto ranijim vlasnicima, ustupila u svojinu ili posjed u bescijenje. Apelujemo na sve političke činioce, od kojih zavisi suštinska reforma pravosudja i temeljnih prava, da suštinski pristupe reformi temeljnih prava, jer kozmetičke promjene ne vode ničemu", naveli su iz NVU "Restitucija".

Bonus video: