Zeleni prsten se mora sačuvati

Najveći broj zahtjeva na javnoj raspravi o Prostornom planu Kolašina odnosio se na očuvanje javnih površina, ali i na to da turističku ekspanziju mora pratiti razvoj privrede i poljoprivrednih proizvoda lokalnog stanovništva

9124 pregleda 7 komentar(a)
U planu i omladinski klub: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
U planu i omladinski klub: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Najveći broj zahtjeva tokom dvomjesečne javne rasprave o Nacrtu Idejnog rješenja (ID) Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Kolašin, odnosi se na prenamjenu javnih zelenih površina u zgrade.

To piše u izvještaju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Takođe, pristigao je i veliki broj primjedbi na date urbanističke kapacitete po zonama u okviru generalne urbanističke razrade (GUR). Određeni broj zahtjeva odnosi se na prenamjenu površina za industriju i proizvodnju u građevinsko zemljište druge namjene, to jest, površine za stanovanje i turizam.

Najbrojnije primjedbe, kako su zaključili obrađivači, bile su na namjenu zelenih površina javnog karaktera na privatnim parcelama, posebno u dijelu u kome je formiran zeleni prsten, koji obuhvata Bašanje brdo i Barutanu.

“Starograđani koji su imali prilike da rade na prvom urbanističkom planu grada Kolašina iznijeli su svoje stavove o cilju tadašnjeg planiranja, za stvaranje manjeg planinskog grada po uzoru na gradove u Švajcarkoj. Naglasak je dat da se grad Kolašin mora razvijati u skladu sa modernim razvojem ali da turističku ekspanziju mora pratiti razvoj privrede i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda lokalnog stanovništva čime bi se podstakao porast stanovnika Kolašina”, piše u izvještaju.

Teme koje su izazvale značajno interesovanje su, kako tvrde obrađivači, i obilaznica koja predstavlja nastavak regionalnog puta Mateševo-Kolašin ka Jezerinama, saobraćaj u mirovanju, odnosno nedostatak parking mjesta i saobraćajna mreža sekundarnih saobraćajnica.

Tematika zaobilaznice dovela je, kako piše u izvještaju sa javne rasprave, do podijeljenih mišljenja. Dio učesnika javne rasprave smatra da “takav vid saobraćaja usmjerava kretanje van centra grada i oslobađa ga pritiska, to jest omogućava izmještanja velikog broja vozila, posebno kamiona i teških teretnih vozila”, drugi su postavili pitanja oko ekonomske opravdanosti takvog rješenja.

“Zabrinutost je najviše iskazana u eventualnom budućem obilasku turista koji neće direktno prolaziti kroz grad, već će imati fluidnost kretanja do ski centra i od ski centra bez zadržavanja i obilaska gradskog jezgra. Takođe, grupa građana je iskazala zabrinutost za prelazak koridora saobraćajnice preko svojih stambenih objekata i imanja kao i nemogućnost priključka na obilaznicu… Predlog građana je da se razmotre alternativna rješenja obilaznice, kao i da se razmotre postojeće saobraćajnice i njihova proširenja, čime bi saobraćajna infrastruktura bila adekvatna za saobraćaj svih vrsta vozila”, navode obrađivači ID PUP.

Građani su, podsjećaju obrađivači, iskazali želje za većim brojem parking mjesta u centru Kolašina, “želeći da formiraju podzemne garaže ispod dva glavna gradska trga”. Posebnu tematsku obradu obuhvatila je infrastruktura buduće gondole i njeno povezivanje ski centara sa gradskim jezgrom.

“Dio građana, ukazao je na premještanje lokacije okretnice gondole sa pozicije ski centra Kolašin 1400 na Kolašin1600, čime bi se omogućila lakoća komunikacije budućih skijaša. Veliki broj primjedbi bio je upućen lokalnoj samoupravi, i vezane su za nepropisno parkiranje automobila i zauzimanje trotoara za pješake, kao i bahato ponašanje investitora”, konstatuje se u izvještaju obrađivača ID PUP opštine Kolašin.

Bonus video: