Prosvjetari pokreću spor zbog neplaćanja prevoza

Članovi sindikata kolektivno će pred Agencijom tražiti da im se plate troškovi od 2008. do 2015. godine

8827 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zekovic
Božović, Foto: Luka Zekovic

Sindikat prosvjete Crne Gore pokrenuće kolektivni spor pred Agencijom za mirno rješavanje sporova zbog neisplaćenog prevoza u periodu od 2008. do 2015. godine.

To je “Vijestima” juče potvrdio predsjednik Sindikata Radomir Božović. Pojasnio je da je Zakonom o radu predviđeno da potraživanja iz rada nastala od 23. avgusta 2008. do 2020. godine zastarijevaju 7. januara 2024. i da je istim zakonom propisano da je prije pokretanja postupka pred nadležnim sudom, zaposleni dužan da podnese predlog za mirno rješavanje spora pred Agencijom ili pred Centrom za alternativno rješavanje sporova.

Božović je rekao da su ih pojedini pravnici savjetovali da imaju pravo da potražuju troškove prevoza i da postoji presuda Višeg suda iz 2021. godine gdje je zaposleni u državnoj upravi dobio spor u vezi sa tim naknadama.

On je istakao da je prevoz plaćan zaposlenima u prosvjeti od 1996. godine do 2004. godine, dok je ta mogućnost ukinuta Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) iz 2005. Rekao je i da postoji odluka Vlade iz 1997. godine o visini naknade prevoza na rad i sa rada zaposlenih kod korisnika budžeta Crne Gore, koja je stavljena van snage 2015.

“Za dalje moguće korake, nakon obaveznog postupka pred Agencijom, bićete blagovremeno informisani. Sindikat će iskoristiti sve mogućnosti da pred nadležnim organima pokušamo ostvariti pravo na naknadu prevoza. U isto vrijeme učinićemo sve da niko od koleginica/kolega ne dođe u situaciju da snosi neželjene troškove u tom procesu”, poručio je Sindikat prosvjete članovima prošle sedmice.

Više stotina prosvjetnih radnika, okupljenih u udruženju, tokom ove godine tražili su pravo na plaćanje putnih troškova, nezadovoljni novim Granskim kolektivnim ugovorom potpisanim krajem 2022.

Kako je “Vijestima” ranije kazao učitelj podgoričke OŠ “Branko Božović” Mitar Magovčević, udruženju prosvjetnih radnika koji putuju do radnog mjesta i da se za vrlo kratko vrijeme priključilo mnogo zaposlenih, a od tadašnjeg ministarstva prosvjete tražili su da ih prime na razgovor, s obzirom na to da posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom i dalje nijesu obuhvaćeni zahtjevi da vrati plaćanje međugradskog prevoza, ukinuto još 2005. godine.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” nakon usvajanja GKU kazali da su na koncizan način upoznati sa naslijeđenim, višegodišnjim problemom prevoza prosvjetnih radnika i da su spremni da ga rješavaju iako im to nije zakonska obaveza.

“Potpisivanjem novog Granskog kolektivnog ugovora preduzeti su koraci u procesu rješavanja problema prevoza prosvjetnih radnika, koji podrazumijeva da se zaposleni sa spiska zaposlenih koji putuju na radno mjesto koje je više od 10 kilometara udaljeno od mjesta prebivališta, prije raspisivanja konkursa na slobodno radno mjesto na neodređeno vrijeme, može preuzeti sporazumno. Direktori ustanova spisak zaposlenih koji putuju dostavljaju i Ministarstvu prosvjete i resornom Sindikatu”, rekli su tada iz Ministarstva prosvjete.

Prosvjetni radnici u više navrata tvrdili su da se njihovim kolegama u inostranstvu plaćaju ili refundiraju troškovi prevoza. Istakli su da se prosvjetnim radnicima u Srbiji, na primjer, refundiraju troškovi prevoza, dok u Hrvatskoj država plaća mjesečne autobuske karte ili im refundira utrošeni novac za gorivo, po pređenoj kilometraži.

Udruženje je o ovom problemu nedavno upoznalo i novu ministarku prosvjete, nauke i inovacija Anđelu Jakšić Stojanović.

Čekaju se odluke suda za rad u doba korone

Sudski postupci, koje su prosvjetni radnici i članovi Sindikata prosvjete pokrenuli zbog neplaćanja prekovremenog rada za vrijeme pandemije kovid-19, još nijesu okončani. Presude očekuju u narednim mjesecima.

Pojedini zaposleni pokrenuli su tužbe protiv vaspitano-obrazovnih ustanova u kojima rade, smatrajući da prosvjetnim radnicima treba platiti prekovremene časove koje su imali tokom pandemije koronavirusa.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) više puta je pozivao tadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da efektivno, neodložno i u zajedničkim konsultacijama pronađu model kojim bi se prosvjetnim radnicima, prekovremeno angažovanim tokom trajanja pandemije kovid-19, isplatile pripadajuće naknade.

Bonus video: