Spajić - Santander: Društveni sistem kreirati tako da djeci omogući da postignu puni potencijal

„Ako je dijete u fokusu, teško da možete pogriješiti u odlukama kada kreirate javne politike“, poručio je predsjednik Vlade

2598 pregleda 1 komentar(a)
Santander i Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Santander i Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Djeci mora biti osigurano da bez ikakvih ograničenja uživaju sva prava, a društveni sistem kreiran tako da im omogući da postignu puni potencijal, i na tome će se u narednom periodu posebno raditi, poruka je sa sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i šefa predstavništva Unicefa Huana Santandera.

„Ako je dijete u fokusu, teško da možete pogriješiti u odlukama kada kreirate javne politike“, poručio je Spajić.

Tokom sastanka je istaknuto da je vraćanje dječjeg dodatka u periodu kada je Spajić bio ministar finansija, jedna od dobrih mjera u smanjivanju dječjeg siromaštva. To, kako se navodi u saopštenju Vlade, potvrđuju podaci Monstata, koji koristi EU metodologiju za mjerenje broja djece u riziku od siromaštva, da se ovaj broj smanjio sa 33,7 odsto u 2019. na 28,4 odsto u 2022.

Istaknuta je i potreba da se napravi prilagođavanje programa, ali zadrži univerzalnost – da svako dijete prima dodatak.

„Budućnost djece Crne Gore zavisi od toga kako Vlada Crne Gore odluči da investira sredstva iz državnog budžeta“, rekao je Santander.

Tokom ove faze, da bi se podržala jednaka prava za svu djecu, Vlada može da koristi sredstva iz EU Garancije za djecu i postane prva zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je na taj način podržala inkluziju najugroženije djece i porodica.

Santander je istakao da će Unicef podržati Vladu da intenzivira reforme u svim sektorima kako bi se smanjilo siromaštvo djece, iskorijenilo nasilje nad djecom i poboljšao kvalitet obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dječje zaštite za svu djecu i porodice.

Santander i Spajić saglasni su da je borba protiv siromaštva djece jasan politički izbor.

„Uspješne politike za smanjivanje siromaštva djece su već poznate. One uključuju benefite za djecu, pristojne minimalne plate, dobre politike za porodice i obezbjeđivanje besplatnih osnovnih servisa za svaku djevojčicu i svakog dječaka poput zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite. Ukratko, rješenja postoje“, zaključio je Santander.

Bonus video: