Nagrada "Deveti decembar" Šćepanoviću, Raduloviću i posthumno Mirjani Brajović, Milatović posthumno odlikovao Kalezića

Održana svečana sjednica Skupštine opštine Danilovgrad

8841 pregleda 21 reakcija 3 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Jelena Jovanović
Sa svečanosti, Foto: Jelena Jovanović

Mladi naučnik Stefan Šćepanović, književnik Andrija Radulović i posthumno dugogodišnja vaspitačica Mirjana Brajović, dobitnici su ovogodišnje nagrade "Deveti decembar", koju Opština Danilovgrad dodjeljuje za najviše zasluge i najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada i stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za tu opštinu.

Nagrade su Raduloviću i članovima porodice Šćepanović i pokojne Brajović uručene danas, tokom svečane sjednice Skupštine opštine Danilovgrad, održane u velikoj sali Centra za kulturu.

Uručili su im ih predsjednici Opštine i SO Danilovgrad i potpredsjednik te Opštine Aleksandar Grgurović, Velimir Đoković i Bojan Pavićević.

Na toj svečanosti, predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, posthumno je dodijelio Orden Crnogorske zastave drugog stepena pjevaču Zoranu Kaleziću. Orden je uručen njegovoj supruzi Ireni Kalezić.

Danilovgrad dodjela nagrada
foto: Jelena Jovanović

"U danu kada slavimo pobjedu i slobodu, kako je dodao, moramo se prisjetiti i našeg velikana pjesme Zorana Kalezića. Svojim glasom, Zoran je svijetu prenio zvuke svoje zemlje i svog rodnog kraja, o kojem je do poslednjeg dana sa ponosom govorio. U ime građana Crne Gore, odlučio sam da Zoranu Kaleziću posthumno dodijelim Orden Crnogorske zastave drugog stepena, odlikovanje koje se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru, uz žal što Zoran za života nije dobio ovo priznanje“, saopštio je Milatović.

On je istakao da će lokalna vlast u Predsjedniku Crne Gore imati snažnu podršku za sve incijative i aktivnosti, koje su usmjerene na razvoj opštine Danilovgrad.

"Tamo đe ognjišta dime i đe gusle jos se čuju u brdima više mora, tu je moja Crna Gora. Čestitam vam Dan opštine i želim puno uspjeha u godinama koje su pred nama. Živio Danilovgrad i živjela Crna Gora", stihovi su kojim je Milatović zaključio obraćanje.

Danilovgrad dodjela nagrada
foto: Jelena Jovanović

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović kazao je da je taj grad oduvijek bio izvor izuzetnih umova, spremnih da hrabro prelaze granice u potrazi za postizanjem izvanrednih rezultata.

Čestitajući praznik svim sugrađanima, Grgurović je kazao da "sa ponosom slavimo našu tradiciju koja nas oblikuje".

"I dan koji ne samo da podsjeća na herojske trenutke prošlosti, već nas takođe obavezuje da sa ljubavlju čuvamo žrtvu i plamen slobode koji su nam preci predali. Na današnji dan, 1944. godine, zahvaljujući hrabrim borcima Prve bokeljske i Desete crnogorske brigade, u gradu na Ćeranića glavivi odjekivala je slobodarska pjesma, usklici slobode i zvuk pobjede", kazao je Grgurović.

Danilovgrad dodjela nagrada
foto: Jelena Jovanović

On je istakao da nagrađeni pojedinci nisu samo svjetionici Danilovgrada, već i inspiracija za sve, ali i da podsjećaju na snagu i potencijal koji krase našu zajednicu.

Grgurović, koji je upravljanje gradom preuzeo prije godinu, rekao je da su ih sačekali veliki, ali ne i nesagledivi izazovi...

Najavio je da će se naredne godine fokusirati na projekte koji će unaprijediti kvalitet života svih građana, raditi na izmjeni prostorno planske dokumentacije, investirati u infrastrukturu, obrazovanje, kulturu i sport, s jasnim ciljem stvaranja boljih životnih uslova koji će koristiti svima, bez izuzetka...

Govoreći o martinićkom putu, zbog čijeg stanja su i danas protestovali mještani martinićkih sela, Grgurović je kazao da su uradili novi projekat i obezbjedili 5.900.000 eura za izvođenje radova, raspisali tender za izvođača radova.

Predsjednik SO Danilovgrad Velimir Đoković kazao je da današnji Dan opštine, nesuđene prijestonice Crne Gore, ove godine proslavljaju u atmosferi političke, duhovne, kulturne, infrastrukturne i opšte obnove.

"Nakon izbora 23. oktobra prošle godine i konstituisanja nove vlasti 30. novembra, Danilovgrad je okrenuo novu stranicu istorije. Građani Danilovgrada su pokazali da se može drugačije i pokazali da promjene jesu za opšte dobro društva, a mi kao nova lokalna vlast trudimo se da tu volju građana ispoštujemo na najbolji mogući način. Siguran sam da smo uspjeli da podignemo na veći nivo i veći stepen demokratski ambijent u našoj sredini, da smo uspjeli da prekinemo sa podjelama na naše i njihove i da prekinemo sa praksom da se u gradu pita jedan čovjek ili jedna politička partija i da uvedemo praksu da izabrani predstavnici građana rade za opšte dobro i opšti interes grada", kazao je on.

Danilovgrad dodjela nagrada
foto: Jelena Jovanović

Građanima je kazao da se tokom prethodne godine trudio da bude predsjednik svim odbornicima u lokalnom parlamentu, jer u svakom od njih vidi trista svoji sugrađana koji su im dali podršku i pravo da ih zastupaju.

Nabrajajući projekte koji su realizovani, kazao je da su i vratili skoro dva miliona eura duga koji ih je sačekao...

I on je govorio o sanaciji martinićkog puta, naglasivši da je taj projekat morao biti završen već dvadesetak godina, a da je nova vlast za manje od godinu, uz brojne poteškoće, uspjela da stvori uslove za realizaciju projekta...

Đoković je danas obavijestio kolege odbornike i goste svečane sjednice da više neće biti na funkciji predsjednika SO Danilovgrad, zbog prelaska na novu funkciju.

Tokom svečane sjednice najduži aplauz dobio je hor učenika i nastavnika Osnovne škole "Vuko Jovović", i to za fenomenalnu izvedbu pjesme Miladina Šobića - "Ne pokušavaj mijenjat me".

Bonus video: