Socijalni savjet razmatrao nacrt budžeta Opštine Bijelo Polje: "Socijalne potrebe građana obuhvaćene u najširem obimu"

Podržan i predlog Socijalnog savjeta Crne Gore i Vlade o izmjenama Zakona o PIO da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina života i sa najmanje 15 godina radnog staža

2607 pregleda 5 komentar(a)
Ljušković, Foto: Jadranka Ćetković
Ljušković, Foto: Jadranka Ćetković

Socijalni savjet Opštine Bijelo Polje razmatrao je sjednici predloženi nacrt budžeta Opštine za narednu godinu i zastupljenost socijalnih komponenti u njemu.

"Sa zadovoljstvom je konstatovano da kao nikada do sada socijalne potrebe građana će biti obuhvaćene u najširem obimu i finansirane iz opštinskog budžeta", saopštio je predsjednik Socijalnog savjeta Džemal Ljušković.

On je istakao da podatak koji pokazuje da je budžetom za narednu godinu planirano finansiranje i realizacija desetak akcionih planova iz oblasti socijalne politike, zatim sva davanja najugroženijoj populaciji, zatim finansiranje projekata koji imaju i socijalni i ekonomski karakter, najbolje govori o maksimalnoj zastupljenosti socijalnih komponenti. Budžetom je planirana i podrška Ekonomskom fakultetu u Bijelom Polju, što posebno treba da obraduje studente te visokoškolske ustanove.

"Imajući sve ovo u vidu budžet Sekretarijata za lokalnu samoupravu u okviru opštinskog budžeta iznosiće skoro četiri miliona eura. Stoga Socijalni savjet apeluje na opštinske organe da ne budu samo puki finansijeri nego i glavna kritika i motor u realizaciji projekata i planova", naveo je Ljušković nakon sjednice.

Socijalni savjet je na istoj sjednici dao punu podršku predlogu Socijalnog savjeta Crne Gore i Vlade Crne Gore o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji podrazumijeva da starosna granica za odlazak u penziju bude 65 godina i za muškarce i za žene sa najmanje 15 godina radnog staža. Nadalje, pravo na starosnu penziju imaće svi građani sa 40 godina radnog staža bez obzira na godine starosti.

Bonus video: