Još se ne zna ko je sjekao u Dulovinama

Policija ni poslije dva mjeseca nije identifikovala počinioce bespravne sječe stabala u park-šumi

5845 pregleda 4 komentar(a)
Posječena stabla u Dulovinama, Foto: Privatna arhiva
Posječena stabla u Dulovinama, Foto: Privatna arhiva

Službenici Odjeljenja bezbjednsti (OB) Kolašin još rade na identifikaciji osoba koje su u park-šumi Dulovine 13. novembra, na privatnoj parceli, bespravno posjekli osam stabala crnog bora i tri stabla topole.

Iz policije kažu da, prema nalogu osnovnog državnog tužioca (ODT) “preduzimaju sve potrebne, zakonom predviđene mjere i radnje u cilju identifikacije osoba, koje su izvršila bespravnu sječu”.

Kažu i da su od lokalnog Sekerterijata za zaštitu životne sredine dobili odgovor “da park šuma Dulovine još nije zaštićeno područje prirode niti područje koje uživa prethodnu (privremenu) zaštitu”. Iz OB tvrde da su “u svojstvu građana, prikupljena potrebna obavještenja od osoba, a takođe upućen je i dopis Agenciji za zaštitu životne sredine”.

Iz opozicionog kluba odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” saopštili su da je osoba koja je vlasnik parcela na kojoj je obavljena bespravna sječa, tokom trajanja javne rasprave o nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP) tražila da se za tu parcelu “izdaju smjernice za UTU iz PUP-a za objekat porodičnog individualnog stanovanja”.

“Iako Prostorni plan opštine Kolašin još nije usvojen, neko se osmjelio da prije objavljivanja odgovora obrađivača i dobijanja mogućnosti za izdavanja direktnih smjernica za gradnju započne raščišćavanje terena i pripremu za izgradnju objekta. S obzirom na to da se radi o području za koje je u toku izrada studije zaštite pitamo se ko je bio dovoljno uticajan da vlasniku obeća da će biti u mogućnosti da gradi na spornoj parceli te da čitav slučaj, nepunih dvije nedjelje kasnije, zataška”, pitali su iz Kluba odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin”.

Odbornici Pokreta tvrde da su o incident u Dulovinama obavijestili Vladu Crne Gore i premijera Milojka Spajića, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agenciju za zaštitu životne sredine i nadležnu inspekciju. Na taj način tvrde da nastoje da “preduprijede narušavanje park-šume Dulovine i ubzaju donošenje studije zaštite ovog područja”.

Podsjećaju da je postupak donošenja studije započeo prije više od godinu i da njime rukovodi Agencija za zaštitu životne sredine. Za tu namjenu Opština je, tvrde iz Pokreta, dobila donaciju u iznosu od skoro 15.000 eura.

Pozivaju građane Kolašina, aktiviste, i civilni sektor “da dignu glas protiv očigledne namjere da se devastira park-šuma Dulovine i omogući pojedincima da grade usred zaštićenog područja uz prećutnu saglasnost lokalnih moćnika”.

Bonus video: