Dokić bila direktorica bez ugovora o radu

Inspekcija prekršajno kaznila budvanski Vodovod i zatražila da isprave nepravilnosti, što oni nisu uradili. Konkurs za izbor novog direktora završen, a iz opštinske firme ćute i o tome i o nepravilnostima u radu

18300 pregleda 37 reakcija 23 komentar(a)
Jasna Dokić, Foto: Vuk Lajović
Jasna Dokić, Foto: Vuk Lajović

Inspektor rada utvrdio je da je Jasna Dokić obavljala poslove vršiteljke dužnosti izvršne direktorice budvanskog Vodovoda bez zaključenog ugovora o radu, zbog čega su Vodovodu i odgovornom licu izdati prekršajni nalozi.

To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave za inspekcijske polove, koja je potvrdila da je inspekcija rada obavila inspekcijski nadzor opštinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija doo Budva, “u pogledu zakonitosti zasnivanja radnog odnosa i obavljanja poslova vršiteljke dužnosti izvršne direktorice Jasne Dokić”.

“Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti u pogledu dužine trajanja radnog odnosa gđe Jasne Dokić na poziciji vršiteljke dužnosti izvršne direktorice. Međutim, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da gđa Jasna Dokić obavlja poslove vršiteljke dužnosti izvršne direktorice bez zaključenog ugovora o radu, zbog čega su subjektu nadzora i odgovornom licu izdati prekršajni nalozi. Istovremeno je ukazano subjektu nadzora da otkloni utvrđenu nepravilnost u ostavljenom roku”, rečeno je “Vijestima” u Upravi za inspekcijske poslove.

Povodom ukazivanja da se otklone utvrđene nepravilnosti, kako su dodali, postupajuća inspektorka je 5. decembra obavila kontrolni nadzor.

“Tom prilikom konstatovala je da subjekt nadzora nije otklonio nepravilnost, zbog čega će donijeti rješenje kojim se Vodovodu i kanalizacija Budva nalaže da otkloni nepravilnost. Tokom kontrolnog nadzora, iz Vodovoda je je obaviještena inspektorka da je raspisan oglas za izbor izvršnog direktora, kao i da se nakon razmatranja prijava očekuje odluka o izboru”, naveli sui z Uprave za inspekcijske poslove.

Zgrada Vodovoda u Budvi
Zgrada Vodovoda u Budvifoto: Vuk Lajović

Iz Vodovoda “Vijestima” nisu odgovorili na pitanja koje je nepravilnosti utvrdila inspekcija, koje kazne su izrečene i kome su one izrečene. Nisu dostavljeni odgovori ni koliko iznose kazne koje je izrekla inspektorka rada.

Prema Zakonu o radu za tu vrstu prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 2.000 do 20.000 eura.

Gradski Vodovod je prošle sedmice raspisao oglas za zapošljavanje izvršnog direktora ili direktorice. Tu je odluku donio Odbor direktora, u kome prevagu imaju predstavnici nekadašnjeg Demokratskog fronta. Konkurs za izbor novog čelnog čovjeka ove najznačajnije opštinske firme, bio je raspisan svega pet dana.

“Konkurs se raspisuje za izboru direktora na određeno vrijeme u trajanju od 48 mjeseci, radno vrijeme puno, sa radnim iskustvom u trajanju od 36 mjeseci”, pisalo je u konkursu.

Uslovi da bi se neko prijavio na konkurs su da ima visoko stručno obrazovanje, te da poznaje rad na računaru, da ima organizacionu sposobnost.

Jasnu Dokić je pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović predložio za njegovu zamjenicu, ali taj predlog na posljednjem skupštinskom zasjedanju nije došao ni do razmatranja, jer su odbornici Demokratskog fronta tražili prekid zasjedanja, pošto u skupštinskoj Sali nisu bila tri njihova odbornika.

Time je pokušaj da Dokić sjedne u potpredsjedničku fotelju propao, pa se očekuje da predsjendik lokalnog parlamenta Nikola Jovanović zakaže nastavak zasijedanja, a termin će se znati tek onda kada se previranja u tom političkom bloku, koja traju punih pola godine, stišaju i odbornici dogovore da li će uopšte i birati potpredsjednika.

Nakon što je Viši sud dozvolio da se platne liste unesu u spuški zatvor, tenzije u administraciji koje su bile među radnicima su stišane, iako je izbor potpredsjednika od strane lokalnih čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta predstavljen kao ključan za dalje funkcionisanje grada.

Ponovo se prijavila za čelnu poziciju u Vodovodu

Iz Odbora direktora Vodovoda i kanalizacije “Vijestima” nisu odgovorili koliko kandidata se prijavilo na konkurs za izbor direktora, niti da li su donosili odluku ko je prvorangiran.

Nezvanično se pominje da su se na konkursu prijavili bivši direktor Vodovoda Vlado Vujović, te da je prijavu dostavila i Dokić koja je prethodnih šest godina sjedjela u toj fotelji.

Svakoj opštinskoj vlasti bilo je bitno ko će upravljati ovom firmom, pa su je obično pokrivali kadrovi koji su birani od najjače političke partije.

Bonus video: