Čestitke i poruke povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Čestitke uputili državnici, političke partije...

7723 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2023. 13:10h

Državnici, političke partije čestitaju 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

Vučurović: Ljudska prava stub pravednog i slobodnog društva

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović kazao je da su ljudska prava stub pravednog i slobodnog društva.

„U ime Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore, želim da čestitam 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava. U godini kada se obilježava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prilika je da se podsjetimo da je ovim dokumentom propisano da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

"Izazovi sa kojima se države širom svijeta suočavaju u pogledu zaštite ljudskih prava i sloboda ukazuju na potrebu da se još snažnije posvetimo univerzalnosti i nedjeljivosti standarda i principa koji su postavljeni u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, te da na nacionalnom nivou iskažemo spremnost da promovišemo, štitimo i poštujemo ljudska prava svakog građanina i građanke. Sinergija svih subjekata društva i multisektorski pristup u radu predstavljaju pravi put ka jačanju vladavine prava u čijoj srži su ljudska prava koja predstavljaju stub pravednog i slobodnog društva", saopštio je Vučurović.

Milatović: Temeljna prava i slobode pojedinca neprikosnovena univerzalna vrijednost

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da ovaj datum treba da bude podsjetnik da su temeljna prava i slobode svakog pojedinca neprikosnovena univerzalna vrijednost.

"Kao predsjednik snažno ću se zalagati za prava i jednakost svih, a naše različitosti isticati i njegovati kao najveću vrijednost crnogorskog društva", napisao je Milatović na nalogu na mreži X.

Mandić: Na svima nama je da štitimo i poštujemo ljudska prava

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je naveo da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima utvrdila da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.

"Ustav Crne Gore, kao najviši pravni akt jasno propisuje zaštitu i nepovredivost ljudskih prava, ali na svima nama je da ih štitimo i poštujemo, što je kroz našu istoriju u 'Primjerima čojstva i junaštva' opisao naš veliki vojvoda i književnik Marko Miljanov. Kao zemlji koja ima ambiciju da postane prva naredna članica Evropske unije, prioritet nam moraju biti jačanje pravne države i vladavina prava. Uloga Skupštine Crne Gore u ovom poslu je velika, ali ne sumnjam da ćemo svi zajedno dati svoj maksimum i učiniti da naša zemlja postane inkluzivno društvo jednakih prava za sve", saopštio je Mandić.

Čestitke povodom Međunarodnog dana ljudskih prava uputili su i potpredsjednici Skupštine Boris Pejović i Zdenka Popović.

Bečić: Zaštita prava svih članova naše zajednice odgovornost je svih

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da društveno-politički izazovi sa kojima se suočavamo, podsjećaju na potrebu "da budemo kontinuirano posvećeni poštovanju ovih vrijednosti i da ih baštinimo onakve kakve one jesu - univerzalne i nezavisne od bilo kog konteksta ili društvenih okolnosti, kao neotuđivo pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, slobodu izražavanja, obrazovanje i učestvovanje u društvu".

"Zaštita prava svih članova naše zajednice odgovornost je svih nas - Vlade, institucija i građana. Kroz međusobnu saradnju, gradimo mostove razumijevanja i prihvatanja, stvarajući okruženje u kojem se na različitosti gleda kao na bogatstvo koje nas čini jedinstvenima. Neka ovaj dan bude inspiracija za dalje napore u izgradnji pravednijeg i humanijeg društva, koje čvrsto počiva na temeljima slobode, jednakosti i solidarnosti", rekao je Bečić.

Bogdanović: Stvarati okruženje u kojem svaki glas ima težinu i značaj

Generalni sekretar i predsjednik kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Međunarodni dan ljudskih prava simbol neprekidne posvećenosti unaprjeđenju i poštovanju ljudskih prava, "koje su temeljni stub naše državne politike i suština našeg zajedničkog identiteta".

"Neka nas današnji dan podsjeti na važnost prava i dostojanstva svakog pojedinca, te na obavezu koju imamo prema sebi i budućim generacijama da izgradimo društvo u kojem svako ljudsko biće uživa jednakost, slobodu i pravdu. Naša zajednička misija je da ove vrijednosti njegujemo, štitimo i promovišemo, stvarajući okruženje u kojem svaki glas ima težinu i značaj. Neka naša nastojanja u zaštiti i promociji ljudskih prava budu neprekidna, a naš napredak zajednički cilj. Na putu ka ovom cilju, zajednički hodamo rame uz rame, obavezani na stvaranje pravičnije i pravednije budućnosti za sve", kazao je Bogdanović.

Bonus video: