Na Cetinju potvrđen prvi slučaj velikog kašlja

"Za očekivati je bilo da nam se ovako nešto desi", kazao je direktor Doma zdravlja Marko Radović

3700 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja registrovan je i na Cetinju, kazao je direktor Doma zdravlja Marko Radović.

Napominje da je u posljednjih sedam dana pogoršana epidemiološka situacija vezano za infekciju Bordetellom pertussis, kako na teritoriji Crne Gore tako i u cijelom regionu, te da ni Cetinje nije izuzeto od toga.

"Trenutno imamo jedan laboratorijski potvrđen slučaj na Cetinju. Sve ovo nam govori da su vakcine žrtva sopstvenog uspjeha, zbog pada obuhvata imunizacije prethodnih nekoliko godina. Za očekivati je bilo da nam se ovako nešto desi", kazao je Radović za Cetinjski list.

"Sa bolešću sa kojom su se nekad susrijetali naši đedovi i babe danas se nažalost susrijeću naša djeca", naveo je Radović, ističući da su u dječjem dispanzeru ove nedjelje imali dodatne imunizacione aktivnosti.

Dato je više od 30 petovalentnih i šestovalentnih vakcina sa komponentom protiv velikog kašlja. "Ohrabruje činjenica da najraniji uzrast, od 0-2 godine koji je ujedno i najranijiviji, ima visoke procente obuhvata sa tri doze. Preporuka Instituta za javno zdravlje je da obuhvat bude između 92-94 odsto", kazao je Radović.

Rekao je da problem predstavljaju djeca starijeg uzrasta koja su preskočila neku od predviđenih doza, "i baš zbog toga je najviše oboljelih uzrasta od 11 do 15 godina".

"S obzirom na to da je u jeku sezona respiratornih infekcija, svaki kašalj duži od dvije neđelje koji je praćen napadima sa zacjenjivanjem, povraćanjem bez nekog drugog razloga i sa osjećajem subjektivnog nedostatka vazduha, može pobuditi sumnju na Pertuzis", dodao je.

Radović kaže da je preporuka da sva djeca koja su "propustila neku dozu sa komponentom Pertuzisa", vakcinu prime bez odlaganja.

"Dječji dispanzer će i dalje biti dostupan za sve zainteresovane roditelje, svakog dana u jutarnjoj smjeni. Roditelji koji treba da vakcinišu svoju djecu mogu da se jave dr Mirjani Iličkovići i dr Danici Otašević, a za provjeru vakcinalnog statusa mogu se informisati na sljedeća dva broja: 067/096-088 i 041/231-464. Vakcinacijom najmlađih samim tim štitimo trudnice, hronične bolesnike i starije od 65 godina za koje trenutno ne postoji adekvatna imunoprofilaksa", kazao je Radović.

Naglašava da je važno održavanje mjera lične higijene – dezinfekcija ruku, fizička distanca i obavezno nošenje maske u svim zdravstvenim ustanovama.

Bonus video: