Pazar u toku, ugovore još potpisuju

Pojedini zainteresovani za zakup montažnih kućica odustali od učešća, tvrde da je organizacija loša i da do otvaranja nisu znali koja im je od tri lokacije za Novogodišnji pazar dodijeljena. Iz Glavnog grada kažu da raspodjelu obavlja komisija “vodeći računa da ponuda bude raznovrsna” na sve tri lokacije

22227 pregleda 184 reakcija 15 komentar(a)
Detalj sa otvaranja, Foto: Nikola Saveljić
Detalj sa otvaranja, Foto: Nikola Saveljić

Svi ugovori sa zakupcima na Trgu nezavisnosti, u Podgorici, jednoj od tri lokacije gdje se ove godine održava Novogodišnji pazar, potpisani su, a preostali ugovori danas će biti potpisani sa zakupcima kućica na Trgu Bećir bega Osmanagića i Trgu Svetog Petra Cetinjskog. Te lokacije biće stavljene u funkciju takođe danas.

To su “Vijestima” rekli iz Glavnog grada.

Kako su kazali, za kućice na Trgu nezavisnosti, potpisano je 40 ugovora, a na druge dvije lokacije biće postavljeno po 12 kućica.

Rekli su i da imaju najavu da će dva zakupca povući učešće, a nakon što ta namjera bude i formalizovana, da će ponudu nadomjestiti tako što će mjesto biti ustupljeno sljedećem aplikantu sa liste.

O razlozima za povlačenje, ovih dana govorio je jedan od aplikanata, Vasilije Prelević, čija je firma bila 22. na listi.

On je rekao da je cio postupak bio netransparentan, da do dan prije zvaničnog otvaranja Novogodišnjeg pazara nisu imali informaciju o tome kada će biti potpisani ugovori, da nisu bila jasna ni pravila po kojima su raspoređene kućice.

Navodno su zakupci o lokacijama koje su im dodijeljene, saznali tako što su dodani u Viber grupu koja odgovara konkretnoj lokaciji - Trg nezavisnosti, Trg Bećir bega Osmanagića (kod Sahat kule) ili Trg Svetog Petra Cetinjskog (kod zgrade tehničkih fakulteta, Univerziteta Crne Gore).

Prelević tvrdi i da nisu imali i kontakt osobu od koje se moglo doznati više informacija.

“Ja sam se interesovao na način što sam išao na vebsajt, pa kontakt, pa služba gradonačelnice, pa se interesovao kad, šta i kako”, rekao je “Vijestima”.

Novogodišnji pazar u Podgorici otvoren je 7. decembra i trajaće do 15. januara. Javni poziv za korišćenje kućica objavljen je 30. oktobra, prva rang-lista objavljena je 28. novembra, a nakon roka za žalbe, konačna lista objavljena je 5. decembra, dva dana prije otvaranja.

Na pitanje na koji način su dodjeljivane lokacije i da li su oni koji su se javili na javni poziv o tome bili upoznati u vrijeme prijave na javni poziv, iz Glavnog grada su rekli da “komisija vrši raspodjelu kućica, vodeći računa da ponuda bude raznovrsna i zastupljena na sve tri lokacije”.

“Komisija za sprovođenje javnog poziva prijave je ocjenjivala shodno prioritetnim djelatnostima koje su jasno navedene u samom pozivu, a to su/ugostiteljstvo i turizam (domaća hrana i piće); kultura i sport (predstave, koncerti, sportski i dječiji događaji....); zanatstvo i manufaktura; nove tehnologije i digitalizacija (radionice za djecu...). Svi aplikanti imali su otvoren rok za žalbe nakon objavljivanja preliminarne liste”, naveli su u odgovoru “Vijestima” iz Glavnog grada.

“Više puta je istaknuto da će na lokaciji kod Sahat kule biti sadržaji koji odgovaraju ambijentalnom karakteru, kao što su starogradska muzika, manufaktura, suveniri... da će na Trgu Svetog Petra Cetinjskog dominirati sadržaji i programi za djecu, dok će najviše događaja zabavnog karaktera, turistička i ugostiteljska ponuda biti na Trgu nezavisnosti. Dakle, u samom javnom pozivu naznačeno je da Komisija vrši raspodjelu kućica, vodeći računa da ponuda bude raznovrsna i zastupljena na sve tri lokacije”, kazali su iz Glavnog grada.

Kako su dodali, u skladu sa programima koji su ponudili zakupci, ali i programu kojim će Glavni grad upotpuniti Pazar, na sve tri lokacije “nas do 15. januara očekuju događaji koji odgovaraju interesovanjima, kako djece, tako i odraslih sugrađana, i brojni koncerti domaćih, ali i regionalnih izvođača”.

I odbornik (ne)zvanično na Pazaru

U diskusiji na društvenoj mreži Fejsbuk, u vezi sa organizacijom Novogodišnjeg pazara, odbornik u Skupštini Glavnog grada Milivoje Brković (Ujedinjena Crna Gora) prije nekoliko dana govorio je o učešću iz prvog lica.

“Imali smo u ponudi i razne motive stare Podgorice, koji se i vama dopali... ali i domaće hrane. Samo ne možemo promovisati taj sadržaj, kao što se da vidjeti, iako smo bili 24. na listi”, napisao je on.

Prema konačnoj listi koja je objavljena na vebsajtu podgorica.me, na 24. poziciji je firma “Crni vožd”, čija je djelatnost, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), usluge pripremanja i posluživanja pića.

Ime Brkovića ne pojavljuje se u dijelu “podaci o društvu”, ali je broj telefona firme, broj koji je na Viberu registrovan na “Srpsku nit”. “Srpska nit” je nevladina organizacija, za koju Brković na profilu na Linkedinu navodi da je njen osnivač.

Brković nije odgovorio “Vijestima” na pitanja što kao odbornik učestvuje u Novogodišnjem pazaru.

Iz Glavnog grada kazali su da nisu u saznanju da je firma Brkovića aplicirala za dobijanje besplatnog montažnog objekta u okviru navedenog konkursa, “jer se u prijavama ne nalazi kao odgovorno lice i potpisnik ugovora”.

Nezadovoljstvo pretvorio u podršku Centru za autizam

Prelević, koji proizvodi domaće pivo, nakon što je, nezadovoljan organizacijom, odustao od učešća na Pazara, ponudio je dva nova proizvoda koja je nazvao “Uhljeb” i “Nesposobnjaković”. Ograničenu količinu ponudio je na licitaciju, a prikupljeni novac, kako je objavio na Fejsbuku, biće doniran Centru za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju “Ognjen Rakočević” u Podgorici.

Bonus video: