Ministarstvo zdravlja: Na kanilama nema bakterija

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da, analizom medicinske dokumentacije pacijenata kod kojih su korišćene ove kanile, nijesu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na veće infekcije
89 pregleda 0 komentar(a)
Bakterije
Bakterije
Ažurirano: 16.08.2017. 06:27h

Mikrobiološke analize kanila, koje su se koristile za davanje infuzije u kotorskoj bolnici, pokazale su da na njima nema bakterija koje bi mogle da uzrokuju infekcije kod pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da su analize rađene u Institutu za javno zdravlje.

U Opštoj bolnici u Kotoru ljekari su prošle sedmice posumnjali da su kanile porijeklom iz Indije, koje su koristili za davanje infuzije, kontaminirane.

Iz Ministarstva su saopštili da će biti urađena dodatna superanaliza u jednoj od akreditovanih kontrolnih laboratorija u regionu, kako bi se odlučilo o daljoj upotrebi kanila.

“Proizvođač kanila je takođe, u skladu sa zakonom, započeo postupak slanja uzoraka u neku od nezavisnih laboratorija u svrhu provjere kvaliteta kanila”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da, analizom medicinske dokumentacije pacijenata kod kojih su korišćene ove kanile, nijesu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na veće infekcije.

“Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti lokalnih infekcija. S obzirom na to da su iste serije proizvoda distribuirane i u drugim državama regiona, ni u njima nijesu zabilježene primjedbe”, navodi se u saopštenju. Iz Ministarstva su poručili da će nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori da ostane pooštren. A.K.

Bonus video: