Bjeković: Za dvije decenije rada Ombudsmana postignuti očigledni uspjesi

"Galopirajuća ksenofobija i govor mržnje u digitalnom prostoru dodatno naglašavaju značaj Ombudsmana. On je, uprkos tome, izdržao kao stub podrške građanima Crne Gore kada su se suočavali sa nepravdom", rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović

7986 pregleda 4 komentar(a)
Bjeković, Foto: Nikola Saveljić
Bjeković, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 11.12.2023. 15:03h

Rad Zaštitnika ljudskih prava i sloboda sada je naročito važan, a za dvije decenije postignuti su očigledni uspjesi.

To je kazao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković, povodom 20 godina postojanja te institucije.

"Institucija je izvjesno prepoznata i kroz rad na međunarodnom planu o čemu svjedoče brojne inicijative čiji su tragovi i danas vidljivi. Institucija sarađuje uspješno i na unutrašnjem planu... Formirana je mreža za monitoring UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, zaključen sporazum sa FONTEX-om u vezi nadzora državne granice po pitanju migracija, kao i brojni drugi projekti", rekao je Bjeković.

Istakao je da bez timskog rada Ombudsman ne bi mogao funkcionisati.

Novinarka Televizije Vijesti i urednica emisije "Reflektor" Aleksandra Mudreša dobila je zahvalnicu za kontinuiran rad i posvećenost pitanjima za ljudska prava.

Generalna sekretarka Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava Debi Kohner kazala je da je Ombudsman ustanovljen tokom važnog istorijskog perioda Crne Gore.

"Ove godišnjice moramo iskoristiti da proslavimo postignuća i da ih nadograđujemo i postignemo više ciljeva vezanih za ljudska prava. Radujem se budućnosti Zaštitnika ljudskih prava i sloboda... Zaštita ljudskih prava je ogroman posao koji zahtijeva određivanje prioriteta...", kazala je Kohner.

Kohner
Kohnerfoto: Nikola Saveljić

Ona je istakla da su nacionalna tijela ljudskih prava jedina koja rade na ljudskim pravima, na čemu se, kaže ona, testira njihova samostalnost i uspješnost.

Kohner je čestitala Bjekoviću, dodajući da se raduje početku novog poglavlja Zaštinika ljudskih prava i sloboda.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je "iskrene čestitke Ombudsmanu i zaposlenima u Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, ali i svima koji su dali doprinos da ljudska prava budu u društvenom fokusu".

Milatović
Milatović foto: Nikola Saveljić

Kazao je da crnogorsko društvo u protekle dvije decenije "svjedočilo dinamičnim dešavanjima".

"Ona podrazumijevaju situacije u kojima ppstoji rizik narušavanja ljudskih prava i sloboda što stavlja dodatan izazov pred Ombudsmanom. Galopirajuća ksenofobija i govor mržnje u digitalnom prostoru dodatno naglašavaju značaj Ombudsmana. On je, uprkos tome, izdržao kao stub podrške građanima Crne Gore kada su se suočavali sa nepravdom", rekao je Milatović.

On je kazao da "Ombudsman mora ojačati autoritet i značaj, i potrebno ga je nadograditi primjenom Pariskih principa".

Uručene su zahvalnice organizacijama, institucijama i pojedincima za kontinuirano zalaganje na području ljudskih prava i sloboda.

Zahvalnica je dodijeljena potpredsjednici Skupštine Crne Gore Zdenki Popović, izvršnom direktoru Policijske akademije Vladimiru Stanišiću, ambasadorki Evropske Unije Kristini Oani Popi... Novinari su, takođe, primili zahvalnicu za izvještavanje o ljudskim pravima i to Aleksandra Mudreša, Nada Đurđevac, Lejla Drašković...

Između ostalih, zahvalnica je uručena predstavnicima više crnogorskih NVO.

Glumci Crnogorskog narodnog pozorišta Dubravka Drakić i Slobodan Marjanović govorili su citate iz govora poznatih ličnosti o ljudskim pravima i vladavini prava.

Uručene su zahvalnice organizacijama, institucijama i pojedincima za kontinuirano zalaganje na području ljudskih prava i sloboda. Zahvalnica je dodijeljena potpredsjednici Skupštine Crne Gore Zdenki Popović, izvršnom direktoru Policijske akademije Vladimiru Stanišiću, ambasadorki Evropske Unije Kristini Oani Popi... Novinari su, takođe, primili zahvalnicu za izvještavanje o ljudskim pravima i to Aleksandra Mudreša, Nada Đurđevac, Lejla Drašković...

Između ostalih, zahvalnica je uručena predstavnicima više crnogorskih NVO.

Glumci Crnogorskog narodnog pozorišta Dubravka Drakić i Slobodan Marjanović govorili su citate iz govora poznatih ličnosti o ljudskim pravima i vladavini prava.

Bonus video: