Bugarin i Knežević prve na olimpijadi Sanktpeterburškog državnog univerziteta

Prvi krug takmičenja je bio od 16. oktobra do 1. novembra a drugi od 6. do 19. novembra, dok su rezultati objavljeni početkom decembra

4169 pregleda 3 komentar(a)
Bugarin, Foto: Privatna arhiva
Bugarin, Foto: Privatna arhiva

Učenice Gimnazije “Miloje Dobrašinović” Jovana Bugarin i Jovana Knežević, zauzele su prvo mjesto na IV Međunarodnoj onlajn olimpijadi Sanktpeterburškog državnog univerziteta "A. S. Puškina" iz ruskog jezika.

Takmičenje je održano prošle sedmice a o načinu prijave Bjelopoljke su, kako kažu, informisane putem zvaničnog mejla Univerziteta, a ovo im nije prvi put da učestvuju.

“Olimpijada se sastojala iz dva dijela. Prvi je bio kvalifikacioni, gdje smo radile leksičko-gramatički test i test razumijevanja pročitanog teksta. Nakon nedelju dana, putem mejla smo dobile informaciju da smo dostigle zadovoljavajući rezultat i time se kvalifikovale u finale. Finalni dio se sastojao iz leksičko-gramatičkog, testa razumijevanja pročitanog i razumijevanja poslušanog teksta. Putem maila su nas obavijestili da smo osvojile prvo mjesto. Kao nagradu smo dobile pravo da besplatno uradimo TRKI test (test ruskog jezika kao stranog) i sken-kopiju diplome. To nam može donijeti dodatne bodove pri upisu, ukoliko želimo da upišemo Sanktpeterburški državni univerzitet”, objasnila je Bugarin.

Prvi krug takmičenja je bio od 16. oktobra do 1. novembra, a drugi od 6. do 19. novembra, dok su rezultati objavljeni početkom decembra.

Knežević
Kneževićfoto: Privatna arhiva

“Olimpijada je sjajna. Akcenat stavlja na poznavanje ruske kulture, istorije i razgovornih fraza i kolokacija. To nam pomaže da upoznamo ruski jezik onakav kakav stvarno jeste. Ruska kultura, istorija i jezik su vrlo bogati. Pravo je uživanje izučavati jezik upoznajući kulturu, tradicije i istoriju naroda, a ova Olimpijada nam upravo to omogućava”, kazala je Knežević.

Bonus video: