Fondu oko 425 miliona, najviše za plate i ljekove

U predlogu zakona piše da je za bruto zarade i doprinose opredijeljeno 144.419.647,71 eura, dodatnih oko 4,8 miliona eura za ostala lična primanja

3362 pregleda 0 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović

Vlada u narednoj godini namjerava da za zdravstvo iz budžeta opredijeli oko 424,5 miliona eura.

Prema predlogu zakona o budžetu, budžet Fonda za zdravstveno osiguranje u 2024. veći je za četrdesetak miliona u odnosu na ovu godinu, ali i manji od onoga što je ta ustanova nedavno tražila. Fond je od Vlade tražio 490 miliona eura, uz obrazloženje da se u Crnoj Gori trenutno izdvaja manje od sedam odsto BDP-a za zdravstvo, a u okruženju od osam do 10 odsto.

Najviše novca iz budžeta za zdravstvo, prema predlogu zakona o budžetu, namijenjeno je za zarade zaposlenih i ljekove. U predlogu zakona piše da je za bruto zarade i doprinose opredijeljeno 144.419.647,71 eura, dodatnih oko 4,8 miliona eura za ostala lična primanja.

Za ljekove i medicinska sredstva Vlada planira da izdvoji oko 141,3 miliona, a dodatnih 24,25 miliona eura za privatne apoteke. Za liječenje van Crne Gore namijenjeno je oko 13,4 miliona eura, kod privatnika oko 7,5 miliona, za bolovanja duža od 60 dana devet miliona, dok je za ortopedske sprave i pomagala i naknade putnih troškova pacijenata ukupno planirano 6,6 miliona. Šest miliona eura Vlada je opredijelila za stomatološke usluge.

Prema predlogu zakona o budžetu, nerasporedjena sredstva za nabavku vakcina protiv humanog papilloma virusa (HPV) za program obaveznih vakcinacija stanovništva iznose pola miliona eura. Za sprovođenje nacionalnog transplantacionog programa planirano je 100.000 eura, a za skrining debelog crijeva, raka grlića materice i karcinoma dojke nepunih pola miliona eura.

Vlada je za angažovanje medicinskih stručnjaka van Crne Gore namijenila 170.000 eura, a za kontinuiranu medicinsku edukaciju tridesetak hiljada eura više.

Institutu za javno zdravlje u narednoj godini trebalo bi da bude preusmjereno iz budžeta oko sedam, a Zavodu za hitnu medicinsku pomoć oko 14,2, a Zavodu za transfuziju krvi skoro šest miliona.

Bonus video: