Budžet MPNI u 2024. godini iznosiće 299,4 miliona eura

Prema predlogu zakona, za predškolsko obrazovanje biće izdvojeno oko 37 miliona eura

2123 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjete, Foto: Ministarstvo prosvjete

Budžet Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u narednoj godini iznosiće oko 299,4 miliona eura.

Prema predlogu zakona, za sistem osnovnog obrazovanja namijenjeno je oko 115,4 miliona eura, od kojih bi oko 97,4 miliona trebalo da bude izdvojeno za bruto zarade i doprinose. Skoro dva miliona izdvojeno je za energente i gorivo u osnovnim školama, dok će investiciono održavanje, izdaci za opremu i građevinske objekte koštati oko 1,3 miliona. Za osnovne muzičke škole namijenjeno je oko 8,7 miliona, od čega će za plate biti izdvojeno oko 8,16 miliona.

Prema predlogu zakona, za predškolsko obrazovanje biće izdvojeno oko 37 miliona eura.

Za podršku radu i unapređenju kvaliteta srednjeg obrazovanja planirano je oko 44,3 miliona, od čega za gimnazije skoro devet, srednje stručne škole oko 25,3, a za mješovite škole oko 9,8 miliona eura. Najveći dio planiranog iznosa odnosi se na bruto zarade i doprinose zaposlenih.

Podrška Fondu za dualno obrazovanje iznosi pola miliona eura.

Vlada je, predlogom budžeta za 2024, planirala da za visoko obrazovanje opredijeli oko 51 milion eura. Za program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem namijenjeno je oko 12 miliona eura, a za studentske kredite i stipendije oko 5,6 miliona.

Vlada planira da za podršku rada visokoškolskih ustanova obezbijedi iz budžeta 38,6 miliona eura, od čega 35,8 Univerzitetu Crne Gore. Budžetom je planirana podrška od oko 700.000 eura za Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a oko 1,5 miliona eura za vjerske škole.

Obrazovanje i usavršavanje policijskih, carinskih i drugih lica koja se bave zaštitom lica i imovine koštaće, prema projekcijama Vlade, nešto preko dva miliona eura.

Prema predlogu zakona o budžetu, za razvoja nauke i tehnologije namijenjeno je oko 5,36 miliona eura, od čega oko tri za nacionalne i međunarodne projekte, a 2,27 miliona za članstvo u naučnim organizacijama.

Uređenje, nadzor i razvoj svih nivoa obrazovnog sistema trebalo bi da koštaju iz budžeta oko 18,4 miliona eura. Za digitalizaciju namjeravaju da izdvoje oko 1,6 miliona.

Vlada je projektovala oko 3,4 miliona eura za inkluzivno obrazovanje, a oko dva za unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama.

Predlogom budžeta planiran je iznos od oko 5,5 miliona eura za unapređenje kvaliteta obrazovanja, od čega je većina za pripremu i izdavanje udžbenika i drugih publikacija, a 115 hiljada eura za Fond za kvalitet i talente. Za inovacije i tehnološki razvoj koje će sprovoditi Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Vlada je planirala oko 4,5 miliona eura.

Bonus video: