U Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću teško se disalo u nedjelju

Enormno povećane dozvoljene satne koncentacije PM10 i pm2. 5 čestica

17333 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Bijelo Polje prošle zime bilo u magli i smogu, Foto: Privatna arhiva
Bijelo Polje prošle zime bilo u magli i smogu, Foto: Privatna arhiva

Ekološki pokret “Ozon” objavio je podatke sa mjernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha iz kojih se vidi da je u nedjelju vazduh bio enormno zagađen u Nikšiću, Pljevljima i u Bijelom Polju i da su u tim opštinama bili visoki indeksi satnih koncentracija PM10 i PM2.5 čestica.

Dozvoljena dnevna vrijednost PM10 čestica u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), što je maksimalna vrijednost koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom za zdravlje stanovništva, dok satna vrijednost PM2.5 veća od 110 µg/m3 ukazuje na veoma visoku zagađenost vazduha.

Što se Pljevalja tiče, kada su PM10 čestice u pitanju, najkritičnije je bilo u 17 i u 18 časova - 282,1 i 437,2 µg/m3, ali su dozvoljenu vrijednost te praškaste materije premašivale tokom čitavog dana. I satne vrijednosti PM2.5 čestica bile su daleko iznad dozvoljene vrijednosti, što je ukazivalo na veoma visoku zagađenost vazduha, a posebno je alarmantno bilo u 17 i u 18 časova - 241,6 i 379,1 µg/m3.

I u Bijelom Polju je situacija bila kao u Pljevljima i koncetracija PM10 čestica je tokom čitavog dana premašivala dozvoljenu vrijednost. Najveća koncentracija, čak pet do sedam puta iznad dozvoljene granice, bila je u 16, 17 i u 18 časova - 243,7, 323,6 i 340,5 µg/m3. U istom vremenskom intervalu je bila i najveća vrijednost PM2.5 čestica - 232,8, 312,9 i 328,3 µg/m3, mada je vrijednost ovih čestica od 11 časova pa nadalje bila iznad 110 µg/m3, što ukazuje na veoma visoku zagađenost vazduha.

U Nikšiću je u deset časova koncentracija PM10 čestica bila 211 µg/m3, visoko iznad dozvoljene. Koncentracije PM10 čestica premašile su dozvoljene vrijednosti i u devet (124 µg/m3), 11 (190 µg/m3), 17 (91 µg/m3) i 18 časova (109 µg/m3). Satna vrijednost PM2.5 čestica bila je najveća u podne i sat kasnije – 168,7 i 151,3 µg/m3.

“Nedjeljni dan u Nikšiću je bio praćen veoma visokim, po nama alarmantnim aerozagađenjem, koje u drugi plan stavilo ugođaj prvog snijega u našem gradu. Jutarnje satne koncentracije PM10 i PM2,5 suspendovanih čestica, koje predstavljaju opasnost po zdravlje svih građana, bili su u zoni veoma visokog zagađenja, što je bio razlog zbog kog smo upozorili građane da ne provode vrijeme napolju kako bi uticali da zaštite svoje zdravlje. Tokom večernjih časova u Pljevljima i u Bijelom Polju veoma visoko zagađenje vazduha predstavljalo je opasnost za boravak napolju, što se mora građanima objasniti i uticati da se spriječe posljedice”, kazao je za “Vijesti” direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da Ekološki pokret “Ozon” kroz svoj servis “Ekoskop” za monitoring kvaliteta vazduha, pokušava da utiče da se građani informišu u realnom vremenu o kvalitetu vazduha, da stvore naviku da se zaštite u mjeri mogućeg, kao i da podstaknu cijelo društvo da problem aerozagađenja dobije pažnju koju zaslužuje, naročito od strane nadležnih.

“Kako je u toku sezona grijanja, kada aerozagađenje dolazi do izražaja, smatramo da je potrebno konstantno pratiti rezultate državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. To je po našem mišljenju i stvar kulture življenja u ovom vremenu kada je, nažalost, na pojedincu da zaštiti svoje zdravlje, onoliko koliko se može”, poručio je Perović.

Podsjetio je na preporuke Instituta za javno zdravlje, kada je u pitanju boravak vani za vrijeme visokih koncentracija PM10 i PM2.5 čestica.

“Svako može početi da osjeća negativan uticaj vazduha na zdravlje. Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca mogu osjetiti ozbiljnije negativni uticaj na zdravlje. Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbjegavaju boravak na otvorenom, kao i dugu napornu fizičku aktivnost na otvorenom. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti i ostalog dijela stanovništva. Ne preporučuje se učestalo provjetravanje zatvorenih prostorija”, podsjetio je direktor “Ozona”.

Bonus video: