Opština Ulcinj se zadužuje 5,36 miliona kod Vlade

O predlogu odluke o kreditu, odbornici će raspravljati danas na sjednici lokalnog parlamenta

4873 pregleda 3 komentar(a)
Milion eura je grant od Vlade: Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Boris Pejovic
Milion eura je grant od Vlade: Zgrada Opštine Ulcinj, Foto: Boris Pejovic

Opština Ulcinj planira da se kreditno zaduži kod Vlade na iznos do 5,36 miliona eura.

O predlogu odluke o kreditnom zaduženju, odbornici će raspravljati na sjednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za danas.

Kako piše u predlogu odluke, sredstva su obezbijeđena iz Ugovora o kreditu, zaključenog 20. 12. 2013, između Njemačke razvojne banke (KfW) i Vlade, odnosno Ministarstva finansija, na osnovu projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali- Faza V”.

Uslovi kreditiranja, sredstva za vraćanje kredita, rok vraćanja, kamatne stope i sredstva za obezbjeđenje kredita, stoji dalje u predlogu, biće utvrđeni ugovorom o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava za realizaciju Projekta Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali - Faza V, između Opštine Ulcinj i Vlade - Ministarstva finansija.

Dodaje se da su sredstva namijenjena za nastavak realizacije projekta te da će predlog odluke biti dostavljen Vladi na saglasnost.

Skupština će ovlastiti predsjednika Opštine Omera Bajraktarija da zaključi ugovor o prosljeđivanju kreditnih sredstava sa Ministarstvom finansija.

U obrazloženju predloga, navodi, se da je Vlada zaključkom od 8. septembra 2023, usvojila informaciju o raspodjeli kreditnih sredstava KfW faza V i faza V-2, kojom je dala saglasnost da se preostala sredstva iz Ugovora o kreditu za potrebe projekta, proslijede, po osnovu Ugovora o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava između ostalih i Opštini Ulcinj. Shodno tome, najjužnijoj Opštini biće dodijeljeno 6,36 milona eura, od čega je kredit 5,36 miliona eura, dok je milion eura grant Vlade.

“U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Opština se može zaduživati tako da ukupna otplata glavnice i kamate na godišnjem nivou, plaćanja po osnovu ugovora o lizingu i drugih obaveza koje imaju karakter duga, ne smije preći 10% ostvarenih tekućih prihoda u godini, koja prethodi godini zaduživanja, uz prethodnu saglasnost Vlade. Opština može da se zaduži iznad ovog nivoa samo za finansiranje kapitalnih izdataka od strateškog značaja za opštinu, odnosno državu, uz prethodnu saglasnost Vlade. Imajući u vidu ovaj strateški značajan projekat za Opštinu Ulcinj, smatramo da Skupština Opštine treba da podrži ovaj predlog”, piše u obrazloženju.

Takođe, pred odbornicima, danas će se naći i Zaključak o usvajanju informacije o statusu projekta, čija realizacija je u toku.

U informaciji se navodi da se projekat realizuje iz kreditnih sredstava KfW banke, za koje je garanciju dala Vlada Crne Gore. Po tom osnovu, dodaje se, odobren je kredit Opštini Ulcinj u iznosu od 20 miiliona eura, od čega je dva miliona grant Vlade.

Piše i da su radovi, zbog početka turističke sezone, prvo počeli u ruralnim djelovima opštine dok se sada izvode u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima, prokopavanjem javnih površina za izgradnju novih cjevovoda, novih rezervoara i drugih hidroobjekata.

Rok za završetak projekta je 15. oktobar 2024, plus jedna godina DNP perioda, odnosno “perioda za otklanjanje nedostataka”.

Bonus video: