Bivšu kasarnu u Lepetanima prodaju kao plac?

Izgradnju mini olimpijskog centra tivatski čelnici građanima su obećavali još od 2008, a izgradnja olimpijskog sela u Lepetanima bila je i udarni dio izbornog programa tivatskog DPS-a u nekoliko posljednjih lokalnih izbora
372 pregleda 3 komentar(a)
Lepetane, Lepetani, Foto: Siniša Luković
Lepetane, Lepetani, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.08.2017. 19:36h

Ministarstvo odbrane odustalo je od namjere da Opštini Tivat ustupi nekadašnju kasarnu i kompleks vojnih skladišta u Lepetanima u zamjenu za učešće lokalne uprave u gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na Lukovića barakama, a gdje bi stanove dobio i jedan broj zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Na taj način i definitivno je „sahranjena“ ideja da Opština Tivat u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, u Lepetanima izgradi mini olimpijski centar sa nizom novih sportskih sadržaja i smještajnih objekata za vrhunske sportiste. To su inače, tivatski čelnici građanima obećavali još od 2008, a izgradnja olimpijskog sela u Lepetanima bila je i udarni dio izbornog programa tivatskog DPS-a u nekoliko posljednjih lokalnih izbora.

Administracija bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) je još maja 2012, donijela odluku o izradi Urbanističkog projekta “Turistička zona Lepetane” koji obuhvata prostor tamošnje kasarne, ali tivatska javnost još do sada nije bila u prilici da vidi rezultat te odluke. Poslednji put se o olimpijskom selu javno govorilo 22. oktobra 2014. kada se tadašnji gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS), 22. oktobra 2014. sastao sa načelnikom Generalštaba VCG, admiralom Draganom Samardžićem i predsjednikom COK-a Dušanom Simonovićem.

Prema njihovim tadašnjim obećanjima, novi sportko-turistički kompleks u Lepetanima na oko 60 hiljada kvadrata prostora, sadržavao bi fudbalski stadion, atletsku i trim stazu, višenamjensku sportsku salu, prostor za borilačke sportove, kuglanu, halu za boćanje, hotel, parking prostor i sve druge neophodne sadržaje koji idu uz takav centar.

Na sve to je, međutim, stavljena tačka, jer je Vlada bivšu kasarnu koja više neće biti korištena u vojne namjene, označila kao “resurs od državnog značaja” i odlučila da je “valorizuje”. U prevodu, kasarna koja se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, uz samu obalu mora i u blizini trajektnog pristaništa Lepetane, biće prodata kao običan plac za gradnju.

Prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu odbrane su procijenili da bi za ovu nekretninu mogli dobiti oko 7,5 miliona eura, zbog čega su odlučili da kasarnu ne ustupaju Opštini, već da je država pokuša prodati zainteresovanom investitoru. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane je preduzelo aktivnosti da iz Lepetana iseli sve preostale materijale i sredstva koja u tamošnjim skladištima drži Mornarica VCG. Odlučeno je da se odavde demontira i preseli u Bar i jedan od velikih čeličnih hangara.

Umjesto Lepetana, Opština Tivat bi navodno, od Ministarsrtva odbrane trebalo da dobije neku drugu, manju i manje atraktivnu lokaciju, a kao najizgledniji kandidat pominje se vojno zemljište u blizini hotela “Tivat” na Seljanovu.