Godina prođe, aparata za magnetnu rezonancu u Bijelom Polju i Nikšiću nema

Građani Bijelog Polja i Nikšića još čekaju uređaje za magnetnu rezonancu, a na preglede se upućuju u Berane i Podgoricu

22928 pregleda 79 reakcija 12 komentar(a)
Tender za nabavku MR aparata raspisan u decembru 2022., Foto: Savo Prelević
Tender za nabavku MR aparata raspisan u decembru 2022., Foto: Savo Prelević

Iako je Uprava za kapitalne projekte još prije 12 mjeseci tenderom tražila nabavku aparata za magnetnu rezonancu za bolnice u Bijelom Polju i Nikšiću, postupak još nije okončan, a tu uslugu u punom kapacitetu građani dvije opštine mogli bi da dobiju tek u drugoj polovini naredne godine.

Iz Uprave za kapitalne projekte, odgovorili su “Vijestima” da je ta ustanova 30. decembra prošle godine raspisala javno nadmetanje za nabavku magnetne rezonance za potrebe opštih bolnica u Bijelom Polju i Nikšiću, ali i multislajsni skener za potrebe Kliničkog centra (KC), na osnovu tehničke specifikacije koju je dostavilo Ministarstvo zdravlja. Odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeta je u septembru, ali je uložena žalba kod Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki koja je još u postupku. Zato se još nijesu stekli uslovi da se potpišu ugovori i bolnicama isporuče potrebni aparati.

Sa radiološkom službom koja će brojiti sedam ljekara specijalista rasteretili bi pacijente, a naša usluga bi mogla da pruža preglede MR razonancom i za građane Bijelog Polja, Kolašina, Žabljaka…”, kazao je Erović

Tender za nabavku MR za bjelopoljsku i nikšićku bolnicu, vrijedan oko milion i po eura, poništen je prvi put u februaru ove godine.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki tada je utvrdila da je Uprava prekršila Zakon o javnim nabavkama i ignorisala pitanja i zahtjeve zainteresovanih ponuđača za pojašnjenje određenih specifikacija aparata.

Uprava je kasnije postupila po rješenju Komisije, a nakon donošenja odluke, u septembru ove godine, uslijedile su nove žalbe. S obzirom na procedure i obuku ljekara koja traje i do šest mjeseci, izvjesno je da će u najboljem slučaju usluga u punom kapacitetu biti dostupna građanima tek od polovine 2024. godine.

Stanovnici Nikšića sada se na ovu vrstu usluge upućuju u Podgoricu, a Bijelog Polja u susjedno Berane.

OB Bijelo Polje ojačalo službu za dolazak aparata

Građani pregled magnetnom rezonancom trenutno u javnom zdravstvu mogu uraditi u KC i Opštoj bolnici Berane, nedavno preimenovanoj u Kliničko-bolnički centar, gdje se upućuju pacijenti iz svih sjevernih opština. Na snazi su i ugovori sa četiri privatne klinike gdje se pacijenti upućuju ukoliko je vrijeme čekanja na MR duže od 45 dana u državnim zdravstvenim ustanovama, kao što je to bio slučaj prethodnih mjeseci.

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Kenan Erović “Vijestima” je kazao da ta ustanova ima četiri specijaliste radiologije, a dodijelili su i još tri specijalizacije za tu oblast. Pojasnio je da je bolnica, zbog uvođenja usluga MR, dodijelila i dvije uže specijalizacije za neuroradiologiju i digestivnu radiologiju.

Ta bolnica trenutno radi preglede skenerom, ultrazvuk, dopler, RTG i mamografiju.

“Sa radiološkom službom koja će brojiti sedam ljekara specijalista rasteretili bi pacijente, a naša usluga bi mogla da pruža preglede MR razonancom i za građane Bijelog Polja, Kolašina, Žabljaka…”, rekao je Erović.

On je kazao da bolnica posjeduje nekoliko prostora koje su obezbijedili za instalaciju i montažu MR aparata i da će nakon završetka procedure biti odlučeno koji ispunjava uslove.

Za dva aparata 1,56 miliona

Procijenjena vrijednost aparata za magnetnu rezonancu, za obje bolnice, iznosi 1,56 miliona eura, a skenera oko 370.000.

Nabavka savremenog aparata za magnetnu rezonancu u Bijelom Polju predviđena je bila za 2022. godinu, a iz kapitalnog budžeta u tu svrhu obezbijeđeno je bilo milion eura. Ipak, sudeći po tenderskoj dokumentaciji, za takav aparat nadležni će sada izdvojiti oko 750.000, jer se ukupan iznos od 1,56 miliona eura odnosi i na nabavku za Opštu bolnicu Nikšić. U kapitalnom budžetu za ovu godinu bilo je predviđeno 10,3 miliona za 24 projekta iz oblasti zdravstva, a nabavka aparata za magnetnu rezonancu je druga najveća investicija, nakon izgradnje Infektivne klinike koja će koštati 3,55 miliona.

Tenderom Uprave za kapitalne projekte tražena je nabavka, transport i ugradnja do pune funkcionalnosti aparata u dvijema bolnicama, dok je za adaptaciju prostora u kojem će biti smješteni uređaji potreban dodatni novac.

Uprava je, između ostalog, navela da je rok važenja ugovora pet godina, rok isporuke osam mjeseci, dok je za instaliranje opreme, puštanje u rad i obuku osoblja predviđeno 40 dana.

Bonus video: