Brguljan: Realizovaćemo 80 odsto planiranog

Direktor Direkcije za investicije kaže da će Opštinu Tivat dosta koštati ispravljanje grešaka ranije vlasti

4419 pregleda 2 komentar(a)
Vlado Brguljan, Foto: Siniša Luković
Vlado Brguljan, Foto: Siniša Luković

Realizacija kapitalnog dijela budžeta Opštine Tivat za 2023. u dijelu potpisanih ugovora sa odabranim izvođačima ili započetih radova, do kraja godine doseći će oko 80 odsto.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Vlado Brguljan.

On je naveo da je to najveći stepen realizacije dijela gradskog budžeta namijenjenog za ulaganja u lokalnu infrastrukturu i javne objekte koji je lokalna uprava zabilježila u posljednjih desetak godina.

Odlukom o budžetu za 2023. kapitalni izdaci planirani su na ukupan iznos od 15,28 miliona eura.

Brguljan je kazao da je trenutno u toku realizacija više projekata ukupne vrijednoti veće od dva miliona eura i da bi oni trebalo da se u najvećem broju slučajeva završe do Nove godine.

“Privodi se kraju nova tranša rekonstrukcije i asfaltiranja lokalnih sabraćajnica vrijedna pola miliona eura. U toku su i radovi na završnoj, trećoj fazi nove saobraćajnice u Cacovu, za šta je izdvojeno 390.000 eura, kao i poslovi na rekonstrukciji mreže javne rasvjete u kompleksu Velikog gradskog parka, namijenjeno je 220.000 eura. Do kraja godine biće završena i izgradnja novog parkinga kapaciteta 50 mjesta kod zgrade Muzičke škole u Kalimanju što će koštati 180.000 eura, a konačno će krenuti i realizacija projekta izmještanja dijela dalekovoda u Gradiošnici radi oslobađanja lokacije na kojoj će se dogodine graditi nova tehnička baza za Vodovod i kanalizaciju, odnosno Komunalno. što će koštati 170.000 eura”, kazao je Brguljan.

Prema njegovim riječima, konačno će biti završen i projekat izgradnje i opremanja sportskih terena u Donjoj Lastvi za što se u ovoj fazi izdvaja 80.000 eura, okončano je asfaltiranje saobraćajnice do Grabovca vrijedno 48.000 eura, dok se privode kraju radovi na saobraćajnici između Mrčevca i Krsca (30.000 eura). Po isto toliko novca izdvojeno je i za projekat ugradnje automatskih potapajućih stubića-saobraćajnih barijera na gradskoj rivi i šetalištu Pine, odnosno za projekat širenja mreže javne rasvjete u centru.

Za izlivanje i postavljanje betonskih ploča na dijelu do sada sagrađene prve faze novog obalnog šetališta na Belanima izdvojeno je 72.000 eura, dok će uskoro biti raspisan i tender vrijedan pola miliona eura za drugu fazu izgradnje tog objekta koja bi trebalo da počne nakon novogodišnjih praznika.

“Za nastavak uređenja obale i šetališta Belane, pored tih sredstava, planirano je da se u narednoj godini izdvoji još 800.000 eura, a imamo obećanje JP Morsko dobro da će oni učestvovati sa polovinom sredstava”, kazao je Brguljan, dodajući da su zbog dugotrajnih neriješenih imovinsko-pravnih problema i dalje zaustavljeni radovi na izgradnji prve faze lungo mare šetališta u Krašićima.

Prema njegovim riječima, potpisan je i ugovor sa izvođačem i krenuli su radovi na rekonstrukciji i obnovi kompleksa ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi za šta Opština izdvaja 290.000 eura, a u toku su i radovi na rekonstrukciji i uređenju lokalnog vodoizvorišta Grdanja vrijedni 50.000 eura. Brguljan je podsjetio da je u toku javna rasprava o nacrtu Programa uređenja prostora Opštine za narednu godinu i pozvao građane da u njoj učestvuju. Naglasio je da će dogodine akcenat kapitalnih ulaganja biti na saobraćajnoj i nastavku izgradnje nedostajuće kanalizacione infrastrukture u djelovima grada koji još nisu pokriveni mrežom za odvođenje otpadnih voda.

“Pritom, moraćemo da ispravljamo i neke za nas veoma skupe greške i neodgovorna ponašanja prethodnih, DPS-om predvođenih gradskih vlasti koje su, na primjer, prije nekoliko godina potpisale ugovor za izgradnju primarnog kanalizacionog kolektora u Donjoj Lastvi vrijedan 200.000 eura u kome je izvođač bila podgorička kompanija “Civil Engineer”. Međutim, oni su taj posao i pored zvaničnog postojanja nadzora kojeg je Opština takođe platila, obavili tako da danas bukvalno nedostaju čitavi djelovi trase novog kolektora, a na pojedinim mjestima cjevovod je napravljen sa kontranagibom, tako da će nas samo ispravljanje ovih propusta i nečije ranije neodgovornosti dogodine koštati najmanje još 600.000 eura”, istakao je Brguljan.

Bonus video: