Bez dogovora Vlade i Sindikata prosvjete oko povećanja plata

Povećanje, kako ta radnička organizacija tvrdi garantovano granskim kolektivnim ugovorom od 1. januara 2024.

28796 pregleda 201 reakcija 157 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada i Sindikat prosvjete nijesu uspjeli da se dogovore oko povećanja plata, koje je, kako ta radnička organizacija tvrdi garantovana Granskim kolektivnim ugovorom od 1. januara 2024.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da predstavnici Vlade nijesu uvažili argumente te radničke organizacije.

"Sve vrijeme su prebacivali odgovornost na prethodnu Vladu i na sve naše argumente odgovarali su da treba da se strpimo. Saopštili su i da Granski kolektivni ugovor koji smo potpisali ima određenih manjkavosti zbog kojih navodno sada ne mogu da povećaju plate kako je dogovoreno", kazao je "Vijestima" Božović.

Prema njegovim riječi u Granskom kolektivnom ugovoru između ostalog stoji i da će se uvećanje "u zavisnosti od makroekonomskih parametara dodatno razmotriti".

"Plate u prosvjeti su ispod državnog prosjeka", naglasio je Božović.

On je rekao i da je nadležnima ukazao na to da je sindikat prošle godine već "napravio mjeru kompromisa sa Vladom" i pristao na povećanje koeficijenata od 45 odsto, ali iz tri puta.

"Imaćemo sjutra vanrednu konferenciju za medije gdje ćemo pojasniti sve detalje, ali u ovom trenutku izvjesna je tužba 15.000 prosvjetnih radnika koja će državu koštati 20 miliona eura. To je van pameti dozvoliti u ovom trenutku", poručio je Božović.

Kazao je još i da će Sindikat prosvjete imati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti određeni dalji koraci.

Božović je još dodao da se ne radi o borbi za dodatna prava već da prosvjetari traže samo ono što ih sljeduje i što je potpisano sa predstavnicima prethodne Vlade.

Božović ne isključuje ni proteste prosvjetnih radnika do kraja ove godine, ali ni radikalizaciju početkom drugog polugođa.

Iz Vlade je "Vijestima" rečeno da će uskoro oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Bonus video: