Spajić: Podržavamo zahtjeve Sindikata prosvjete

"Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni"

21149 pregleda 147 reakcija 44 komentar(a)
Sa sastanka Spajića sa predstavnicima Sindikata prosvjete, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Sa sastanka Spajića sa predstavnicima Sindikata prosvjete, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Premijer Milojko Spajić kazao je da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata prosvjete.

Vlada i Sindikat prosvjete danas nijesu uspjeli da se dogovore oko povećanja plata, koje je, kako ta radnička organizacija tvrdi garantovana Granskim kolektivnim ugovorom od 1. januara 2024. godine. Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović nakon sastanka kazao je "Vijestima" da predstavnici Vlade nijesu uvažili argumente te radničke organizacije.

Spajić je u objavi na mreži X naveo da je "zajednički rad na otklanjanju problema krucijalan" i da je oblast prosvjete "jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva".

"U susretu s predstavnicima Sindikata prosvjete, istakao sam da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata da bi trebalo da se unaprijedi materijalni položaj, ali i uslovi rada prosvjetnih radnika i to kroz dugoročna, sistemska, rješenja. Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni. Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika. U fokusu nove Vlade su urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima. Zajednički rad na otklanjanju problema je krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva", napisao je Spajić.

Gotovo istovjetno saopštenje stiglo je i iz kabineta premijera.

Dodao je da se mora prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve.

"Neophodno je krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i partnerstvom Vlade i Sindikata donijeti dugoročna rješenja za sve otvorene probleme u prosvjeti", kazao je Spajić.

Bonus video: