Sindikat prosvjete očekuje da će poslanici djelovati i da će im od 1. januara biti veće plate

Nije postignut dogovor Vlade i Sindikata o povećenju plata u prosvjeti. Sindikat ne isključuju mogućnost protesta i kolektivne tužbe protiv države zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora

10200 pregleda 17 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: gov.me
Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: gov.me

Sindikat prosvjete očekuje da će poslanici u Skupštini Crne Gore amandmanski djelovati i da će od 1. januara naredne godine prosvjetarima biti veće plate, ali ne isključuju mogućnost protesta i kolektivne tužbe protiv države zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

To je “Vijestima” juče rekao predsjednik Sindikata Radomir Božović, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, tokom kojeg nije postignut dogovor o povećanju koeficijenata zaposlenima u prosvjeti.

Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za skoro godinu (do 1. novembra 2023. kada je formirana 44. Vlada), nije stvorila preduslove da obećano i potpisano ispuni”, kazali su sinoć iz kabineta Spajića

Iz kabineta premijera Milojka Spajića sinoć je saopšteno da GKU predviđa da će koeficijenti biti dodatno razmatrani “zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti... o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

Istakli su da ti preduslovi nijesu ispunjeni.

Božović, međutim, kaže da su “plate u prosvjeti ispod državnog prosjeka”.

On je rekao i da je nadležnima ukazao na to da je Sindikat prošle godine već “napravio mjeru kompromisa sa Vladom” i pristao na povećanje koeficijenata od 45 odsto, ali iz tri puta.

“U ovom trenutku izvjesna je tužba 15.000 prosvjetnih radnika koja će državu koštati 20 miliona eura. To je van pameti dozvoliti u ovom trenutku”, poručio je Božović.

Božović je još dodao da se ne radi o borbi za dodatna prava, već da prosvjetari traže “samo ono što ih sljeduje i što je potpisano sa predstavnicima prethodne Vlade”.

Predsjednik Sindikata ne isključuje ni proteste prosvjetnih radnika do kraja ove godine, ali ni radikalizaciju početkom drugog polugođa.

Iz kabineta premijera, pak, poručuju da je “zajednički rad na otklanjanju problema krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva”.

“Spajić je ocijenio da se mora prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve. Neophodno je krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema”, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: