Raspisan tender za rekonstrukciju regionalnog puta kroz Mrkojeviće

Procijenjena vrijednost radova, kako je saopšteno iz Opštine Bar, iznosi više od 12 miliona eura

3561 pregleda 2 komentar(a)
Put kroz Mrkojeviće, Foto: Opština Bar
Put kroz Mrkojeviće, Foto: Opština Bar

Raspisan je tender za rekonstrukciju regionalnog puta R 29 Bar - Kamenički most - Krute, odnosno puta koji povezuje Bar i Ulcinj kroz Mrkojeviće.

Procijenjena vrijednost radova, kako je saopšteno iz Opštine, iznosi više od 12 miliona eura, a javni poziv za izbor izvođača radova koji je raspisala Uprava za saobraćaj otvoren je do 15. januara.

Riječ je o putnom pravcu dužine oko 14 kilometara koji je, na inicijativu Opštine Bar, 2019. godine iz lokalnog prekategorisan u regionalni čime su tada stvoreni uslovi da se intenziviraju aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije.

“Opština je u prethodnom periodu obezbijedila i sve uslove potrebne za raspisivanje tendera. Ispunjavajući obaveze predviđene Sporazumom o sufinansiranju projekta potpisanim sa Opštinom Ulcinj i Upravom za saobraćaj, Opština je u decembru 2021. godine uplatila sredstva u iznosu od 666.588 eura Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za eksproprijaciju zemljišta, a na osnovu procjene koju je napravila Uprava za katastar i državnu imovinu, kao i dodatnih 75.930 eura za poljoprivredne pripadnosti na dijelu tog pravca. Osim toga, na zajedničku inicijativu opština Bar i Ulcinj, Vlada je usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa za potpunu eksproprijaciju zemljišta za potrebe rekonstrukcije čime su, nakon nepotrebno dugog čekanja, stvoreni uslovi za ubrzano rješavanje svih imovinsko-pravnih pitanja i raspisivanje tendera”, navodi se u saopštenju.

Taj regionalni putni pravac u svim strategijama definisan je kao jedan od prioritetnih razvojnih projekata za Mrkojeviće i opštinu Bar, a uz ubrzani razvoj poljoprivrede i turizma ovog kraja, omogućava se bolja saobraćajna povezanost Crne Gore i Albanije.

Bonus video: