Pooštrene kazne za mučenje, borbe pasa krivično djelo

Usvojenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika prihvaćeni su predlozi udruženja za zaštitu životinja

6700 pregleda 8 komentar(a)
Za mučenje i ubistvo, kazna je sa jedne, pooštrena na do dvije godine zatvora, Foto: Shutterstock
Za mučenje i ubistvo, kazna je sa jedne, pooštrena na do dvije godine zatvora, Foto: Shutterstock

Posljednjim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u Skupštini početkom sedmice, pooštrene su kazne za mučenje i ubijanje, a prvi put borbe životinja definisane su kao krivično djelo.

U članu 309 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, umjesto do jedne, sada je za onog ko kršeći propise ubije, povrijedi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, uz novčanu, predviđena kazna zatvora do dvije godine.

U slučaju ubijanja, povređivanja ili mučenja većeg broja životinja ili ako je djelo učinjeno prema životinjama koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama, predviđena je kazna zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Član 309 Krivičnog zakonika dopunjen je članom 309a “Obučavanje životinja za borbe i organizovanje borbi životinja”.

Tim članom propisano je da ko iz koristoljublja obučava životinje za borbe, organizuje ili finansira borbe životinja ili borbe između životinja i ljudi ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se novčanom kaznom i zatvorom od šest mjeseci do tri godine.

Za lica koja prisustvuju ili omoguće prisustvo djetetu borbama životinja, predviđena je novčana, ali i kazna zatvorom do jedne godine.

Za one koji odgajaju, drže, prodaju ili predaju drugom životinju, koje bi bile obučavane ili korišćene za borbe životinja, predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do dvije godine - i novčana kazna.

“Skoro četiri godine od prvog predloga koji smo pripremili i uputili prema Ministarstvu pravde zajedno sa još 16 drugih organizacija, Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Krivičnog zakonika, čime je Crna Gora dobila moderno i opsežno zakonodavno rješenje za podoblast zaštite životinja, u oblasti krivičnih djela protiv životne sredine i uređenja prostora, trenutno možda i najbolje od svih susjednih država, osim Italije, čija su zakonodavstva iskorišćena za komparativnu analizu sa starim krivičnim zakonikom, koji u ovom dijelu nije mijenjan od svog donošenja”, saopštili su iz udruženja za zaštitu životinja “Korina”.

Iz tog udruženja dodaju i da su insistirali da se u Krivičnom zakoniku doradio dio koji se odnosi na “drugi način zlostavlja životinju”, a koji se, kako dodaju, može odnositi na seksualno zlostavljanje.

“Radujemo se novim aktivnostima policijskih i pravosudnih organa pri primjeni novog zakonika i pozivamo građane da bez bojazni i dvoumljenja prijave nama i nadležnim organima svako kršenje ovih odredbi”, kazali su iz “Korine”.

Uz udruženja “Korina”, nevladine organizacije koje su podnijele predlog za izmjene i dopune Krivičnog zakonika su “Ruka-šapi”, “sPas”, Društvo za zaštitu životinja Podgorica, “Šapice” iz Bara, “Feniks” Cetinje, “Prijatelji pasa” iz Tivta, Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, “Prijatelji životinja” Podgorica, “Kotor Kitties”, “Prijatelji životinja” Bar, “Rikijevo carstvo” iz Kolašina, “Mali i veliki raj” Spuž, “Kuća životinja”, “Happy Paws”, “Galop” i Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Do godinu za uzgoj i širenje invazivnih vrsta

Krivični zakonik dopunjen je i u dijelu koji se odnosi na invazivne vrste.

Tako je za lice koje protivno propisima unosi, širi, uzgaja, razmnožava, prevozi, upotrebljava, razmjenjuje ili stavlja na tržište invazivne strane vrste predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

Ako je to djelo učinjeno iz nehata, predviđena je novčana ili kazna zatvora do pola godine.

Listu invazivnih stranih vrsta utvrđuje Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Bonus video: