Ministarstvo pravde: Ovo su nova krivična djela propisana Zakonom

Iz Ministarstva pravde su istakli da su najznačajniji razlozi za izmjene i dopune ovog zakonika bili usaglašavanje sa konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima

5827 pregleda 41 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Twitter/@PravdaCG
Foto: Twitter/@PravdaCG

Ministarstvo pravde izražava zadovoljstvo što je Skupština Crne Gore usvojila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz tog ministarstva.

Novim Zakonom je propisano 17 novih krivičnih djela koja, kako se navodi, imaju za cilj da ojačaju preventivnu ulogu zakonika i utiču na potencijalne učinioce krivičnih djela na način da ne dođe do izvršenja istih.

"Takođe, naglašavamo da su izmjene Krivičnog zakonika sveobuhvatne, ne samo u smislu propisivanja novih krivičnih djela, već u smislu da sada imamo ukupno 83 značajne izmjene", dodaje se.

Iz Ministarstva pravde su istakli da su najznačajniji razlozi za izmjene i dopune ovog zakonika bili usaglašavanje sa konvencijama Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, pravnim standardima Evropskog suda za ljudska prava i drugim međunarodnim dokumentima.

Nova krivična djela su: zloupotreba tuđeg snimka, fotografije, portreta, audio zapisa ili spisa sa seksualno eksplicitnim sadržajem, seksualno uznemiravanje, kršenje mjera posebnog nadzora, prinudno zaključenje braka, vanbračne zajednice ili životnog partnerstva lica istog pola, prevara u obavljanju privredne djelatnosti, prevara u osiguranju, zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, zloupotreba u postupku privatizacije, primanje i davanje mita u stečaju, uništenje gljiva, neovlašćena eksploatacija i oštećenje pri eksploataciji rječnog nanosa, obučavanje životinja za borbe i organizovanje borbi životinja, unošenje i širenje invazivne strane vrste, nedozvoljena proizvodnja oružja i eksplozivnih materija, nedozvoljena trgovina oružjem i eksplozivnim materijama, falsifikovanje i uklanjanje oznaka sa oružja i eksplozivnih materija i prodaja djece.

"Uz pomenuto, bilo je potrebno dalje usavršavanje opšteg i posebnog dijela Krivičnog zakonika na osnovu dobre prakse drugih evropskih krivičnopravnih sistema, kao i otklanjanje pojedinih zakonskih neusklađenosti i dalje unaprijeđenje određenih postojećih rješenja", navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da su navedene izmjene u cjelosti usaglašene i sa komentarima eksperata Evropske komisije, koji, dodaje se, nisu imali primjedbe.

"Ministarstvo pravde će nastaviti da kontinuirano prati implementaciju Krivičnog zakonika Crne Gore, prati potrebe društvenog ambijenta, a u vezi s pomenutim, sledeće izmjene uslijediće u drugoj polovini 2024. godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: