"Nedostatak poštovanja prema zaposlenima u prosvjeti, Vlada da odmah revidira predloženi budžet"

"Ignorisanje potpisanog Ugovora predstavlja flagrantno nepoštovanje obaveza prema radnicima u obrazovanju. Ovo nije samo pitanje izostanka povećanja zarada, već i ozbiljno kršenje dogovorenih normi i principa", poručili su iz Gradskog odbora Sindikata prosvjete - Podgorica

2450 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gradski odbor Sindikata prosvjete - Podgorica osuđuje nedostatak poštovanja prema zaposlenima u prosvjeti u predlogu državnog budžeta za narednu godinu, koji nije u skladu sa obavezama preuzetim Granskim kolektivnim ugovorom od strane Vlade, saopšteno je iz tog odbora.

"Ignorisanje potpisanog Ugovora predstavlja flagrantno nepoštovanje obaveza prema radnicima u obrazovanju. Ovo nije samo pitanje izostanka povećanja zarada, već i ozbiljno kršenje dogovorenih normi i principa. Na gaženje dostojanstva prosvjetnih radnika moramo odgovoriti snažno. Pozivamo sve zaposlene u prosvjeti da, odlučni i jedinstveni, iskoristimo sve legitimne metode sindikalne borbe kako bi osigurali da Vlada ispuni preuzete obaveze", ističe se u saopštenju koje potpisuje Jovan Drašković, predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete - Podgorica.

U saopštenju se dodaje da Gradski odbor zahtijeva od Glavnog odbora Sindikata prosvjete da donese odluku o preduzimanju svih neophodnih mjera u cilju zaštite prava i digniteta prosvjetnih radnika.

"Pozivamo Vladu da odmah revidira predloženi budžet i ispoštuje preuzete obaveze. Istrajavanje u ignorisanju naših prava nije ispravan put i mi se nećemo pomiriti sa tom namjerom. 'Na pravdi se gradi jaka država' (naslov iz ekspozea mandatara M.S.)", zaključuje se u saopštenju.

Sindikat prosvjete očekuje da će poslanici u Skupštini Crne Gore amandmanski djelovati i da će od 1. januara naredne godine prosvjetarima biti veće plate, ali ne isključuju mogućnost protesta i kolektivne tužbe protiv države zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

To je “Vijestima” juče rekao predsjednik Sindikata Radomir Božović, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, tokom kojeg nije postignut dogovor o povećanju koeficijenata zaposlenima u prosvjeti.

Iz kabineta premijera Milojka Spajića sinoć je saopšteno da GKU predviđa da će koeficijenti biti dodatno razmatrani “zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti... o čemu će se donijeti poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

Bonus video: