VOJSKA POMAŽE U GAŠENJU VATRE

Bogdanović: Situacija sa požarima povoljnija nego juče

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika Cetinja, najkritičnije je i dalje na teritoriji Nacionalnog parka Lovćen u kojem su zahvaćene velike šumske površine, dok je situacija u Ćeklićima i Građanima stabilnija
5 komentar(a)
Vojska Crne Gore, VCG, požar Cetinje, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Vojska Crne Gore, VCG, požar Cetinje, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Situacija na Lovćenu je, kada su požari u pitanju, i dalje složena, ali je mnogo povoljnija u odnosu na juče, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović.

On je danas, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem, direktorom Direktorata za vanredne situacije Mirsadom Mulićem i komadirom cetinjske vatrogasne jedinice Predragom Moštrokolom, obišao požare koji su danima aktivni na teritoriji prijestonice.

Kako je saopšteno iz Bogdanovićevog kabineta, najkritičnije je i dalje na teritoriji Nacionalnog parka Lovćen u kojem su zahvaćene velike šumske površine, dok je situacija u Ćeklićima i Građanima stabilnija.

„I pored toga što je situacija na Lovćenu i dalje složena, nakon obilaska terena se vidi da je mnogo povoljnija u odnosu na jučerašnji dan. Sve naše vatrogasne ekipe su danonoćno na terenu i želim da im odam priznanje na hrabrosti i požrtvovanju“, kazao je Bogdanović.

On je naglasio da je u ovoj situaciji najbitnije da se sačuvaju životi i imovina ljudi.

„Proteklih dana požar je ugrožavao objekte u Nacionalnom parku Lovćen, ali su svi odbranjeni hrabrom intervencijom naših vatrogasaca, pripadnika Službe zaštite Nacionalnog parka, Vojske i MUP-a Crne Gore“, rekao je Bogdanović.

On je istakao da su danas požare na Lovćenu gasili avioni i helikopterska jedinica MUP-a, kao i da će i narednih dana njihovi vazduhoplovi učestvovati u akciji gašenja.

Bogdanović se zahvalio svim državnim organima koji, kako je kazao, u ovim teškim trenucima pružaju svestranu pomoć Cetinju u suzbijanju požara koji bukte više od mjesec.

„Posebno je istakao požrtvovanje pripadnika Službe zaštite Prijestonice, a zahvalio se i pripadnicima MUP-a, Vojske Crne Gore, službenicima NP Lovćen, vatrogascima iz Budve i Podgorice i svim građanima koji učestvuju u gašenju požara“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da pripadnici Pješadijskog bataljona i medicinska ekipa Logističkog bataljona Vojske Crne Gore već drugi dan pružaju pomoć civilnim institucijama u gašenju i kontroli širenja šumskog požara na području Ivanovih korita u NP Lovćen.

Kako navode, u gašenju je učestvovalo ukupno 65 pripadnika Pješadijskog bataljona, juče 33, a danas 32.

Preporučujemo za Vas