Božović: Prosvjetni radnici se osjećaju slomljeno i prevareno; Rakočević: Doživjeli smo veliko nepoštovanje Vlade

Situacija u prosvjeti je komplikovana. Na margini smo društva. Zato smo početkom školske godine organizovati štrajk upozorenja koji je bio namijenjen novoj vladi", rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović

26604 pregleda 103 reakcija 103 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa konferencije, Foto: Boris Pejović

Prilikom predlaganja budžeta od nove vlade nismo dobili nikakvu informaciju o povećanju zarada, već smo iz medija saznali da je neće biti.

To je kazao predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović na konferenciji za medije zbog odluke Vlade da ne obezbijedi sredstva za uvećanje zarada javnom sektoru.

"Prosvjetni radnici se osjećaju slomljeno i prevareno jer čitave godine očekuju povećanje. Situacija u prosvjeti je komplikovana. Na margini smo društva. Zato smo početkom školske godine organizovati štrajk upozorenja koji je bio namijenjen novoj vladi", rekao je Božović.

On je kazao da mu je premijer Milojko Spajić rekao da ekonomsko stanje u Crnoj Gori nije dobro.

Naglasio je da je plata prosvjetnih radnika od 800 eura ispod prosjeka i da ona treba da bude veća.

Traže da se "obećano ispuni i ništa više od toga".

"Postoji mogućnost tužbi zaposlenih prema državi, prema ministarstvu prosvjete. Troškovi advokata i suda bi iznosili preko 20 miliona eura da svi zaposleni krenu da sude. To je velik rizik i on je više nego očigledan", rekao je Božović.

Dodao je da će Sindikat prosvjete preduzeti određene mjere koje uključuju, između ostalog, štrajk, totalnu obustavu nastave, a tome će se naknadno odlučivati.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da ga "najviše tangira i ljuti nepoštovanje Sindikata i zaposlenih u javnoj upravi".

"Brojka od 23.000 zaposlenih nije mala da neko nema sluha za potrebe radnika. Zamjerili smo Vladi, Ministarstvu finansija na pasivnosti organizovanja razgovora. Inflacija je prešla najmanje 25 procenata. Tek nakon određenih najava aktivnosti reagovalo je resorno ministarstvo i sjutra nam je zakazan sastanak sa njim", rekao je Rakočević.

On je kazao da nije na njima da iznose argumente o "imanju ili nemanju novca".

"Ako ima novca za službena vozila, za naknade funkcionerima, onda bi trebalo skrenuti pažnja na položaj radnika. Doživjeli smo veliko nepoštovanje od predstavnika Vlade...", ocijenio je Rakočević, dodajući da nije zadovoljan novom Vladom.

Član odbora Sindikata uprave i pravosuđa Ivan Ivanović je kazao da "žele poštovanje GKU i zaštitu prava radnika".

"Ovo povećanje je usklađivanje sa makroekonomskim indikatorima. Uvećanjem se usklađuje progresivni rast stope inflacije u Crnoj Gori", rekao je Ivanović.

Bonus video: