Media centar: Otašević nezakonito izabran, Radulović da hitno sazove sjednicu Savjeta Gradske RTV i da ga razriješi

Naglasili su da je Vladimir Otašević, prema dostupnim informacijama, javni funkcioner jer je član Nacionalnog Savjeta za borbu protiv korupcije, a Odlukom je propisano da javni funckioner ne može biti biran za izvršnog direktora RTV Podgorica

11316 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Media centar poziva Vesnu Radulović, predsjednicu Savjeta RTV Podgorica, da hitno sazove sjednicu Savjeta Gradske RTV i razriješi v. d. izvršnog direktora Vladimira Otaševića jer je izabran suprotno Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

"Za vršioca dužnosti izvršnog direktora Gradske TV može biti izabrano lice koje ispunjava uslove propisane Odlukom a koja, između ostalog, predviđa da 'za izvršnog direktora Društva može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivališem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja i najmanje deset godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti'", navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor te NVO, Goran Đurović.

Kako su istakli, oni su se obratili RTV Podgorica sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama i zatražili dokumentaciju o kandidatima za vršioca dužnosti izvršnog direktora Gradske TV.

Kazali su da su do sada dobili samo dokumentaciju za kandidate koji su zaposleni u Gradskoj TV.

"Nadamo se da će se predsjednica Savjeta RTV Podgorica, Vesna Radulović potruditi da što prije dobijemo dokumentaciju za preostale kandidate, a među njima i Vladimira Otaševića", dodaje se.

Naglasili su da je Vladimir Otašević, prema dostupnim informacijama, javni funkcioner jer je član Nacionalnog Savjeta za borbu protiv korupcije, a Odlukom je propisano da javni funckioner ne može biti biran za izvršnog direktora RTV Podgorica.

Iz Media centra su kazali da nije poznato na koji način Vladimir Otašević ispunjava uslov da ima “najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama u oblastima relevantnim za obavljanje djelatnosti” jer, kako kežu, nije rukovodio u radio ili TV emiterima.

"Vladimir Otašević je, prema saznanjima Media centra, VII 1 stepen kvalifikacije stekao u martu 2022. godine i nema potrebnih 10 godina iskustva sa visokom stručnom spremom", piše u saopštenju.

Poručili su da sjednica Savjeta RTV Podgorica, koja je bila zatvorena za javnost na predlog predsjednice Savjeta Vesne Radulović, ne otkriva samo lični karakter i nedostatak integriteta članova i članica Savjeta, već i karakter i integritet subjekata koji su ih imenovali na ovu funkciju.

Oni su rekli da je "nevjerovatno" da predstavnik nevladinih organizacija Zoran Rakočević pristaje da se sjednica zatvori za javnost.

Kao jedini razlog koji objašnjava zašto se predstavnik NVO, koji bi, kako navode, morao da zastupa punu transparentnost, zalagao za isključivanje javnosti je taj što je Rakočevića za člana Savjeta predložila, između ostalih NVO, i NVO “Lupa”, čiji je osnivač upravo Vladimir Otašević.

Kazali su da vjeruju da je Zoran Rakočević "vraćao uslugu Otaševiću".

"Umjesto da se izuzme iz glasanja zbog sukoba interesa, on je sve uradio da se mimo očiju javnosti izabere onaj koji je njega prethodno podržao da bude izabran za člana Savjeta RTV Podgorica. NVO koje su podržale Zorana Rakoćevića za člana Savjeta RTV Podgorica imaju odgovornost da se oglase i reaguju jer ako budu ćutale pokazaće da su saglasne sa kršenjem propisa u kojima učestvuje onaj kojem su prenijele i svoj kredibilitet", navodi se u saopštenju.

Poručili su da sa druge strane, ne iznenađuje previše odnos predstavnika Unije poslodavaca Crne Gore (Vesne Radulović), Saveza sindikata Crne Gore (Tatjana Džudović) i Univerziteta Crne Gore (Tatjana Novović).

"Velikom iznenađenju nema mjesta jer su menadžmenti ovih organizacija i institucija u prethodnim godinama bile dokazano lojalne onima koji su na vlasti. Nekad je to bio DPS, a sada je PES", dodaju iz Media centra.

Oni su kazali da ovo navode iz razloga jer vjeruju da je cijeli proces imenovanja Vladimira Otaševića politički vođen od najuticajnijeg konstituenta vlasti u Glavnom gradu (PES), jer se, kako kažu, samo tako može objasniti kako osoba koja ne ispunjava propisane uslove može biti imenovana takvom većnom na funkciju izvršnog direktora RTV Podgorica.

Oni su istakli da vjeruju da je podrška za imenovanje Vladimira Otaševića politička, a da će menadžment - bivši i sadašnji - Unije poslodavaca Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore i Univerziteta Crne Gore "već nekako naplatiti pružene usluge".

Oni su pozvali Vasilija Čarapića (odbornika PES-a), Mitra Šušića (odbornika koalicije “Za budućnost Podgiorice”) i predsjednicu Skupštine Glavnog grada Jelenu Borovinić Bojović, da se izjasne u vezi sa sprovedenim procesom imenovanja Vladimira Otaševića.

"Odbornici Mitar Šušić i Vasilije Čarapić su bili najaktivniji u pripremi izmjena pravnih akata koji su trebali da dovedu do oslobađanja RTV Podgorica od neprimjerenog političkog uticaja, pa je interesantno da čujemo njihovo viđenje šta se zapravo desilo", piše u saopštenju.

Media centar je izbor Vladimira Otaševića uporedio sa nezakonitim izborom Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG.

"To što na Gradskoj TV neće uskoro biti nekih propagandista DPS-a (kao što je Tamara Nikčević) ne znači da je kršenje propisa dozvoljeno i da se umjesto dokazanih profesionalaca, poput Andrijane Kadije, postavljaju politički i vjerski podobne osobe bez značajnijih referenci", navodi se.

"Ako aktuelna vlast u Podgorici, predvođena PES-om, ovako zamišlja profesionalizaciju javnih medijskih servisa, onda pokazuje da baštini iste 'vrijednosti' kao i DPS, i da promjene sistema i profesionalizacije nema. Sve propise koje je predlagao i predlaže Media centar i druge NVO u cilju profesionalizacije javnih medijskih servisa, u fazi implementacije obesmisle političari vođeni ličnim i partijskim interesima da kontrolišu javne medije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: