Pljevaljska policija realizovaće akciju "Petarda" od 15. decembra do 15. januara

Iz policije su apelovali na građane da vode računa o tome gdje kupuju pirotehnička sredstva, kako rukuju sa njima

1970 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policijski službenici OB Pljevlja u periodu od 15.12.2023. do 15.1.2024. godine realizovaće akciju Petarda, u cilju sprečavanje nelegalne prodaje i zloupotrebe pirotehničkih sredstava.

U saoopštenju se navodi da će „akcija biti realizovana u saradnji sa Stanicom granične policije Pljevlja, drugim državnim organima, organima lokalne samouprave i NVO sektora na teritoriji opštine Pljevlja.

Cilj akcije je da se kroz sprečavanja nelegalne prodaje i zloupotrebe pirotehničkih sredstava zaštiti zdravlje i bezbjednost ljudi i umanji njihova štetnost po materijalna dobra fizičkih i pravnih lica.

„Pojačano će se kontrolisati lica i prevozna sredstava na graničnim prelazima, putnim pravcima i drugim javnim mjestima, sa posebnim osvrtom na trgovinske i druge radnje koje se budu bavile prodajom pirotehničkih sredstava, naročito u pogledu zakonitosti njihove prodaje. Realizaciju ovih aktivnosti vršiće mješoviti timovi formirani od policijskih i službenika drugih državnih organa i organa lokalne samouprave.Ovom prilikom napominjemo da je NAREDBOM ministra unutrašnjih poslova Crne Gore (Službeni list Crne Gore broj 108/2021 od 12.10.2021. godine) zabranjena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava razreda II – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani i sl). mogu se, shodno čl. 45c Zakona o eksplozivnim materijama, prodavati u vremenskom periodu od 20.12.2023. do 15.1.2024. godine, samo u specijalizovanim prodajnim objektima i isključivo osobama starijim od 18 godina“, navodi se u saopštenju koje je potpisao komandir Stanice policije u Pljevljima Radoje Živković.

Iz policije su apelovali na građane da vode računa o tome gdje kupuju pirotehnička sredstva, kako rukuju sa njima.

Bonus video: