Za plate u budvanskoj Opštini planiraju deset miliona eura

Budžet Opštine Budva za narednu godinu planiran je na 59,8 miliona eura. Za realizaciju nedostaje 17,3 miliona, a zbog nerealizovanih kapitalnih investicija prenosi se čak 16,5 miliona eura

9601 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Budvanska opštinska kasa naredne godine biće teška čak 59,8 miliona eura, a najgora investiciona godina u novijoj istoriji grada “prelila” se i u jedan od najambicioznijih budžeta koji su projektovale gradske vlasti.

To se može zaključiti iz nacrta budžeta koji se do 25. decembra nalazi na javnoj raspravi.

Da li će prognoze opozicije da će astronomska potrošnja tokom ove godine doći na naplatu već 2024. znaće se, ali ono što je evidentno je da za realizaciju tako projektovanog budžeta nedostaje 17,3 miliona eura, koliko iznosi primarni deficit. Svakako, nerealizovane kapitalne investicije tokom ove godine ostavile su gradsku kasu prepunu novca, pa se iz ove u narednu godinu prenosi čak 16,5 miliona eura.

Budžet za 2024. planiran je 59.830.000 što, ukoliko se ostvari, biće najveći do sada. Naredne godine izvorni prihodi iznosiće 42,8 milion eura, dok će izdaci biti 59,7 miliona eura, pa su nedostajuća sredstava 17,3 miliona eura, koja namjeravaju da se pokriju najvećim dijelom od novca koji će biti prenijet. Ostatak od prodaje imovine iznosi 800 hiljada, dok su krediti i pozajmice projektovani na 50 hiljada eura.

Kada su u pitanju izdaci, tekuća budžetska potrošnja iznosiće polovinu gradske kase, 28,9 miliona eura, dok će kapitalni budžet biti čak 25,2 milion eura. Imajući u vidu da je Međunarodni arbitražni sud sa sjedištem u Frankfurtu obavezao Opštinu da isplati 40 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE na ime garancije za gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima, a presuda koja još nije verifikovana od strane našeg suda, što je vrlo moguće da će biti naredne godine, to je u budžetu i projektovano 5,2 miliona eura na ime vraćanja obaveza iz prethodnog perioda.

Najviše novca naredne godine očekuje se od naplate poreza, gotovo 31 milion, od čega je naplata poreza na nepokretnost planirana na 23 miliona eura.

Još jedna je ključni priliv je naplata naknada, od koje se naredne godine očekuje 8,4 miliona eura i to od naplate komunalija.

Kada je riječ o potrošnji, plate za preglomaznu gradsku administraciju građane će koštati čak 9,5 miliona eura. To je najveći iznos ikada projektovan u istoriji Budve. Prema podacima koji su iznijeti na protekloj sjednici Skupštini opštine, opštinska administracija broji oko 500 zaposlenih.

Tako, kada je riječ o izdacima za bruto zarade i doprinose, oni će iznositi 8.516.526 eura, dok će ostala lična primanja biti 994 hiljada eura. U ostala lična primanja su ubrojene naknade za odbornike u iznosu od 170 hiljada eura, sto hiljada za otpremnine, jubilarna nagrade od 16 hiljada, dok stavka ostale naknade iznosi 780 hiljada eura.

Rashodi za usluge planirani su na 2,3 miliona eura, od kojih za službena putovanja 106 hiljada, reprezentacije 118 hiljada, računi za telefon 183 hiljade, advokatske usluge 700 hiljada, konsultantske usluge 55 hiljada, dok je pod stavkom “ostale usluge” opredijeljeno je 1,1 milion eura.

Kada je riječ o transferima institucijama, naredne godine biće potrošeno devet miliona eura. Najviše novca ide na JU Muzeji i galerije Budve (1,3 miliona eura), RTV Budva (962 hiljade), JU Grad teatar 850 hiljada, Sportsko-rekreativnom centru Budva 700 hiljada, Mediteranskom sportskom centru 650 hiljada, Narodnoj biblioteci Budva 600 hiljada, dok je sportskim kolektivima opredijeljeno 1,3 miliona eura. Za manifestacije i projekte naredne godine biće iz gradske kase opredijeljeno 900 hiljada eura, za obrazovanje 340 hiljada, a za zdravstvenu zaštitu 180 hiljada eura.

Pod stavkom “ostali transferi” predviđena je potrošnja od 3,87 miliona eura i to 1,3 miliona eura je transfer Komunalnom preduzeću, 1,6 miliona za preduzeće Otpadne vode, dodatnih 350 hiljada za Komunalno preduzeće za odvoz posebnog otpadna, Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju 260 hiljada, Pogrebnim uslugama 160 hiljada, Akademiji znanja 110 hiljada, dok će Mediteran reklamama platiti stotinu hiljada eura.

Kapitalni izdaci projektovani su na 25.295.000 eura, od kojih za lokalnu infrastrukturu 16,5 miliona, za građevinske objekte dva miliona, za opremu 3,8 miliona, investiciono održavanje 865 hiljada, a za uređenje zemljišta 1,1 milion eura.

Bonus video: