Herceg Novi na ruti Napoleonovih gradova

Ozvaničeno pristupanje Evropskoj federaciji i uspostavljena saradnja sa više od 50 gradova članica

1799 pregleda 0 komentar(a)
Sa ceremonije prijema, Foto: Opština
Sa ceremonije prijema, Foto: Opština

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predsjednik Evropske federacije Napoleonovih gradova Vincent Chauvet zvanično su potpisali pristupanje Herceg Novog toj federaciji.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasade Francuske u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i medija, odbornici, predstavnici opštinskih ustanova i preduzeća kao i članovi hercegnovskog Udruženja Avenir.

“Želim da Herceg Novi još jače i više bude uključen u mrežu brojnih gradova koji su članovi Federacije za koju smo obnovili licencu Savjeta Evrope. Razvijaćemo kulturnu saradnju, raznolikost, naročito u segmentu kulturne baštine i istorije. Jedan od prvih projekata koji bih volio da realizujemo je plan razvoja turizma na ovom podneblju u kontekstu održivog razvoja, koji bi se finansirao iz fondova Savjeta Evrope”, kazao je Chauvet i pozvao delegaciju Herceg Novog da posjeti grad Autun čiji je on gradonačelnik.

Katić je kazao da Herceg Novi ima čast da kao jedini grad iz Crne Gore uspostavi saradnju sa više od 50 gradova iz Italije, Grčke, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Španije i Portugalije.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo kazala je da Herceg Novi ima šta da ponudi drugim gradovima, članicama ove rute: 116 kulturnih dobara, 89 sakralnih objekata od kojih je 35 zaštićeno, dva kulturno istorijska područja Klanac Tajno brdo-Kotobilj i Ubaljske planine, dok su Ubli na listi svjetske baštine.

Herceg Novom je čestitku video porukom uputio i Napoleonov potomak, Charles Bonaparte, a na kraju ceremonije prikazan je promotivni film o Herceg Novom koji će biti dostupan na zvaničnoj prezentaciji Evropske federacije Napoleonovih gradova.

Bonus video: