Projekat SHELTER: Borba protiv stigmatizacije imigranata

Za projekat opštine Herceg Novi i partnera iz sedam drugih država odobren je maksimalni grant u iznosu od 25.000 eura
69 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.08.2017. 13:47h

Projekat „Evolucija solidarnog udomljavanja posmatrana kroz evropske regije“ (SHELTER) u kojem je partner Opština Herceg Novi odobren je u okviru programa Evropa za građane.

Cilj je borba protiv stigmatizacije imigranata, upotrebe imigranata za političku propagandu i ksenofobije, kroz međukulturni dijalog, razmjenu iskustava i promociju primjera dobre prakse.

Za projekat opštine Herceg Novi i partnera iz sedam drugih država odobren je maksimalni grant u iznosu od 25.000 eura. Među 113 odobrenih projekata iz svih regiona Evrope, ovaj se našao na 13 mjestu, obavještavaju iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Lider na projektu je Opština Kanepina iz Italije, a partneri, pored Herecg Novog: Opština Galeze – Italija, Opština Dionisos – Grčka, Opština Dobšice - Češka Republika, Opština Novo Mesto – Slovenija, Opština Kelme – Litvanija, Opština Gharb – Malta i Opština Laranj-Monteglin – Francuska. Planirano je i potpisivanje sporazuma među partnerima, koji će služiti kao osnova buduće saradnje.

“Partnerske gradove povezuju važne niti – na sve utiču aktuelne, najveće migracije prema Evropi od Drugog svjetskog rata, slične su veličine i na specifičnim geografskim pozicijama. Projekat ih okuplja radi prevazilaženja zajedničkog izazova - da se osigura integracija i suzbije negativna propaganda, a u isto vrijeme sačuva lokalni identitet, kultura i vrijednosti.

Benefiti projekta biće: podsticanje učešća građana na nivou EU, edukacija o politikama i programima za zaštitu i inkluziju, kao i promocija mogućnosti za društveno i interkulturalno angažovanje i volontiranje.

Ciljne grupe su mladi, manjine, nevladine organizacije, volonteri, državljani trećih zemalja koji zakonito borave u Evropskoj uniji”, saopšteno je iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

Bonus video: