Protest "Poslednja kap" sele ispred Vlade i Skupštine

Protesta za subotu zakazan u Nikšiću pored spomenika Ljubu Čupiću

2155 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Organizatori protesta "Poslednja kap", koji je zakazan za sjutra u Nikšiću, danas će se sastati sa predsjednikom Skupštine opštine Nikšić Nemanjom Vuković, sa ciljem pospješivanje saradnje između lokalne samouprave i građana, a Vukoviću će uručiti i listu zahtjeva za poboljšanje kvaliteta života i smanjenje stope nasilja.

To su saopštili iz grupe građana koja je zakazala protest za sjutra u 11 sati, pored spomenika Ljubu Čupiću, u centru grada pod Trebjesom.

Objasnili su da će se sa Vukovićem sastati u prostorijama Opštine Nikšić.

"A nakon istog okupljeni građani i šira javnost će već na protestu moći da čuju od predstavnika samouprave iz Nikšića koji od navedenih zahtjeva će moći da se sprovedu u djelo u kratkom roku".

Na njihovoj listi zahtjeva su:

"Uspostavljanje modela preuzimanja službenika iz srodnog sekretarijata i preusmjeravanje istih na službu Komunalne policije, čime će se rasteretiti službenici Uprave policije. Uspostavljanje modela zakona o primjeni video nadzora nad kulturnim dobrima, trgovima, dječjim igralištima, zarad suzbijanja i prevencije vandalskog i delikventskog ponašanja. Uspostavljanje modela komunikacije za nasilje i prevenciju nasilja i dodjela prostora za promociju kulturno edukativih sadržaja, koji će omogućiti građanskim inicijativama i nevladinim organizacijama besplatnu upotrebu napuštenog državnog prostora, bez naknade. Dosljedna i neselektivna primjena zakona o ograničenju buke, i primjene istog u radnom vremenu u ugostiteljskim objektima, intezivnija kontrola saužbenika ugostiteljskih objekata shodno Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Indukcija nasilja - Lokalna samouprava da u skladu sa svojim nadležnostima, i u saradnji sa državnim institucijama, organizuje pojačanu kontrolu u domenu točenja i prodaje alkoholnih napitaka u ugostiteljskim objektima i marketima maloljetnim licima, kao i da koordiniše pojačanu kontrolu objekata igara na sreću shodno zakonskoj regulativi koja je izričita kada je riječ o maloljetnim licima", saopštili su.

Najavili su da će, nakon protesta u gradu pod Trebjesom, građani iz te inicijative i organizatori protesta Poslednja kap, u narednom periodu proteste preseliti ispred Vlade i Skupštine Crne Gore.

"Gdje će mirnim okupljanjem poslati poruku da je vrijeme da umjesto nasilja poteče kultura, te će gore navedenu listu zahtjeva dopuniti onim stavkama koje su u direktnoj nadležnosti ovih institucija. Protesti u Podgorici će se održavati sve do ispunjenja liste zahtjeva".

Bonus video: