URA danas podnosi amandman za povećanje zarada prosvjetarima

"Ako je finansijska situacija takva da se moglo naći 105 miliona eura, može li iko logički da objasni da nema prostora za povećanje prosvjetarima od 18 miliona eura", rekao je Konatar

6677 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građanski pokret URA podnijeće danas amandmane na predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, kojima će tražiti da se 18 miliona za povećanje plata prosvjetarima obezbijedi umanjenjem sredstava namijenjenih za kabinet premijera i iz tekuće budžetske rezerve.

Poslanica Ana Novaković Đurović ocijenila je da sredstva za povećanje zarada postoje i da su pokazatelji makroekonomske situacije posljednji rezultati Uprave za statistiku, analize i rast ekonomije od 6,6 odsto.

"I sam premijer Spajić, odnosno 44. Vlada u predlogu zakona o budžetu priznaje ono što su rezultati 43. Vlade, ukazujući na to da su ostavljene stabilne finansije, da je javni dug na nivou 61 odsto BDP-a, manji nego ikada, i da je iz tog ugla apsolutno u smislu finansijske potentnosti 43. Vlada na jedan domaćinski način upravljala finansijama, servisirala sve obaveze i omogućila da se i obaveze za sljedeću godinu na pravi način tretiraju", saopštila je Novaković Đurović.

Poslanik Filip Adžić istakao je da je 43. Vlada prošle godine, kada su finansijski parametri bili dobri, ali slabiji nego u ovoj, uspjela da obezbijedi povećanje od 20 odsto prosvjetnim radnicima, što je više nego kumulativna povećanja u posljednjih deset godina.

"Premijer ima obavezu po Granskom kolektivnom ugovoru da prosvjetarima obezbijedi duplo manje nego prethodna vlada, a to je 10 odsto povećanja“, rekao je Adžić.

On je poručio da je građanski pokret URA spreman da objasni ukoliko treba, te ponudi model premijeru Milojku Spajiću na koji način može da isfinansira obaveze prema prosvjetarima.

"Očigledno je da su partijske obaveze koje ima i koje je proklamovao bitnije nego što je to zakonom predviđena obaveza za prosvjetne radnike“, kazao je Adžić i istakao da u prosvjeti radi oko 16, 17 hiljada ljudi. Kazao je da su zaposleni, njihove porodice i učenici, odnosno petina stanovništva direktno pogođeni onim što Spajić ne želi da ispuni.

Poslanik Miloš Konatar kazao je da je prethodna vlada ostavila finansijsku poziciju kojom je omogućeno dodatnih 105 miliona eura za povećanje minimalne penzije, podsjetivši da je URA prethodnih dana tražila dodatnih 30 miliona kako bi se penzija povećala svim korisnicima.

"Ako je finansijska situacija takva da se moglo naći 105 miliona eura, može li iko logički da objasni da nema prostora za povećanje prosvjetarima od 18 miliona eura", rekao je Konatar.

On je istakao da su brojevi apsolutno jasni i da upitao kako je moguće da nema 10 odsto iznosa od 105 miliona eura za zaposlene u prosvjeti. Konatar smatra da ima novca i za povećanje svih penzija, ali i zarada prosvjetarima.

Iz URE su danas kazali i da imaju informaciju da će i ostali sindikati reagovati, jer je "44. Vlada prihvatila model da ne poštuje ono što su obaveze prema zaposlenima u javnoj upravi, odnosno poštovanje obaveza oko povećanja zarada".

Bonus video: