Otvorena druga godišnja konferencija CInMED: Prisustvuje preko 200 učesnika iz zemlje i regiona

Mugoša je predstavila, kako se navodi, rezultate koji je Institut postigao u godini na izmaku, "ističući nezavisnost, nepristrasnost i transparentnost kao temeljne principi koji definišu ovu instituciju"

2379 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: CInMED
Sa konferencije, Foto: CInMED

Druga godišnja konferencija Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) pod nazivom „Sinergija regulative i nauke na evropskom putu“, otvorena je u Budvi.

"Mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici Vlade, akademske zajednice i međunarodnih institucija, regulatornih tijela iz regiona, farmaceutskog sektora, kao i eksperti i spoljni saradnici Instituta imali su priliku da se upoznaju sa rezultatima rada, postignućima i planovima ove institucije", stoji u saopštenju.

"Večeras pred vama stojim sa iskrenom radošću, jer smo se okupili u ovolikom broju, ne samo da bismo napravili osvrt na statistiku i postignuća, već da bismo zajedno proslavili ono što brojke ne mogu dočarati – posvećenost, ljubav prema struci i zajednički trud koji smo uložili u naš Institut za ljekove i medicinska sredstva. Uspjeli smo da Institut pozicioniramo, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, kao instituciju koja garantuje kvalitet, bezbjednost i efikasnost ljekova i medicinskih sredstava i u čiji rad građani i cjelokupan zdravstveni sistem mogu imati puno povjerenje“ kazala je direktorica CInMED-a Snežana Mugoša otvarajući drugu godišnju konferenciju te institucije.

Mugoša je predstavila, kako se navodi, rezultate koji je Institut postigao u godini na izmaku, ističući nezavisnost, nepristrasnost i transparentnost kao temeljne principi koji definišu ovu instituciju

"Kada se osvrnemo na prošlost, imamo mnogo razloga za ponos. A kada pogledamo u budućnost, vidimo sjajne prilike pred nama. Naše proevropsko opredjeljenje ne predstavlja samo našu usmjerenost ka evropskim vrijednostima i najvišim standardima u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, već je i put koji gradi mostove saradnje i ostvarivanja zajedničkih ciljeva na polju globalne harmonizacije i inovacija. Naš posao nosi teret odgovornosti i izazova, ali upravo ti izazovi čine nas jačima i oblikuju karakter naše institucije. U ovom poduhvatu, zdravlje kao apsolutni prioritet zauzima centralno mjesto, predstavljajući ne samo temelj, već i glavni pokretač zajedničke priče svih nas koji smo večeras ovdje“ rekla je Mugoša.

U saopštenju se dodaje da je ona izrazila zahvalnost potpredsjedniku Vlade Crne Gore, Srđanu Pavićeviću, kao i Ministarstvu zdravlja na podršci u ostvarenju zajedničkih ciljeva i posvećenosti unapređenju zdravstvenog sistema.

"Naročito želim da istaknem zahvalnost za podršku koju je Institut dobio od najviših predstavnika Evropske komisije, Evropske agencije za ljekove, kao i evropskih i međunarodnih regulatornih organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava na daljem razvojnom putu Instituta i pridruživanju evropskim regulatornim organima, u nekim nadležnostima čak i prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, kazala je Mugoša.

Navela je da danas Institut broji 70 zaposlenih, te im je uputila iskreno priznanje na postignutim rezultatima.

"Kao neko ko svakodnevno svjedoči vašoj izuzetnoj posvećenosti i trudu, mogu punog srca da kažem da ste vi inspiracija i snaga koja pokreće naš Institut naprijed. Zahvaljujem vam na svemu što radite i radujem se zajedničkom ispisivanju novih poglavlja naše uspješne priče“ dodala je Mugoša i poželjela svima uspješnu Konferenciju.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević je izrazio zahvalnost na prilici da čestita Institutu za ljekove i medicinska sredstva, stoji u saopštenju, na ostvarenim postignućima i uvođenju inovacija i savremenih standarda u regulatorno okruženje u oblasti ljekova i medicinskih sredstva.

"Kao nezavisan regulatorni organ Institut je uspio da sve svoje zakonom prenijete nadležnosti obavlja u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima na transparentan i efikasan način. U veoma kratkom periodu primjetno je ubrzanje svih procesa u Institutu, pojedinih i više od pet puta, a na zadovoljstvo klijenata i svih učesnika u zdravstvenom sistemu. Zahvaljujući znatno većem broju odobrenih inovativnih i generičkih ljekova došlo je ne samo do povećane dostupnosti terapijskih opcija našim zdravstvenim radnicima i pacijentima, već su omogućene i višemilionske uštede u budžetu koji se izdvaja za zdravstvo“, rekao je Pavićević.

Naročito je istakao da su predanost i ostvareni rezultati Instituta prepoznati od strane brojnih evropskih i međunarodnih tijela, kao i u okviru procesa evropskih integracija.

"Institut predstavlja svijetli primjer svim institucijama koje teže da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu, te postaje most ka zdravijoj budućnosti, gdje standardi kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova i medicinskih sredstva dosežu nove visine“, rekao je Pavićević i zvanično proglasio 2. godišnju Konferenciju Instituta otvorenom.

Putem video snimka okupljenima se obratila i direktorica Evropske agencije za ljekove (EMA), Emer Kuk, izražavajući i na ovaj način izuzetno značajnu podršku i priznanje Institutu na njegovom evropskom putu.

Ona je pohvalila napore, kako se navodi, Instituta u postupku evropskih integracija i čestitala na izuzetnim rezultatima i sprovedenim reformama.

"Naš cilj u naredne tri godine je da radimo sa državama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Podržaćemo vas na ovom putu. Podijelićemo svoja znanja i iskustva u radu sa hiljadama eksperata širom Evrope. Imaćete moju punu podršku tokom ovog puta“, kazala je Kuk, zahvalivši se direktorici Instituta na pozivu, a učesnicima poželjela produktivnu i uspješnu konferenciju.

Konferencija, koja će trajati do 16. decembra, okupila je, kako se navodi, preko 200 učesnika i predstavlja priliku da se razmotre aktuelne teme i izazovi i pronađu inovativni načini za unapređenje regulative i prakse u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.

"Program konferencije će prevashodno biti usmjeren na teme koje se tiču postupka izdavanja dozvole za lijek, obnova i varijacija, zatim praćenja potrošnje ljekova i farmakovigilance, kao i razvoja regulative u oblasti medicinskih sredstava. Pored toga, organizovana je i naučna sesija koja predstavlja odraz posvećenosti Instituta istraživanju i razvoju", navodi se u saopštenju.

Iz Instituta su dodali da ovogodišnju konferenciju odlikuje raznolikost tema, te se nadaju da će učesnici sa sobom odnijeti korisne spoznaje i ideje koje će obogatiti njihov profesionalni razvoj.

Bonus video: