Prebrojavanje odbornika: Hoće li biti novih lokalnih izbora u Ulcinju

Kabinet premijera traži da se utvrdi da li je broj odbornika usklađen sa brojem birača

17926 pregleda 0 komentar(a)
Je li dovoljno odbornika u klupama: detalj sa sjednice SO Ulcinj, Foto: ul-gov.me
Je li dovoljno odbornika u klupama: detalj sa sjednice SO Ulcinj, Foto: ul-gov.me

Čelnicima ulcinjske Opštine stigao je početkom sedmice dopis iz kabineta premijera Milojka Spajića, u kome se traži da se utvrdi da li tamošnji parlament treba da ima 33 ili 34 odbornika, odnosno da li je njihov trenutni broj - 33, usklađen sa brojem birača na dan raspisivanja lokalnih izbora, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sagovornik iz Opštine Ulcinj kazao je da lokalna vlast čeka rezultate popisa stanovništva, nakon čega će preduzeti oređene korake i odrediti se prema zahtjevu Spajićevog kabineta.

“O tome koliko aktuelni saziv Skupštine opštine (SO) treba da ima odbornika, odlučila je prethodna vlast. Mi ćemo se svakako odgovorno ponijeti, kako bismo otklonili svaku dilemu oko regularnosti prošlih izbora”, naveo je on.

Sagovornik ističe da će i u slučaju da se utvrdi da bi SO trebalo da ima odbornika više, to važiti za naredne izbore, te da ne vjeruje da će, prije redovnih izbora koji treba da se održe za nešto više od dvije godine, biti raspisani vanredni.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, rekao je “Vijestima” da je prethodnih nekoliko dana bio odsutan s posla i da nije upoznat sa dopisom Spajićevog kabineta.

Dilemu o tome da li su ulcinjski izbori, održani u martu 2022. godine, bili regularni sa aspekta broja odbornika, otvorio je jesenas dugogodišnji politički i NVO aktivista i bivši poslanik Muhamet Nika. On tvrdi da su, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, na izborima trebalo da se biraju 34 a ne 33 odbornika, jer se broj birača povećao za preko pet hiljada.

Članom 3 toga zakona predviđeno je da građani u opštinama biraju 30 odbornika i još po jednog na svakih pet hiljada birača. U istom članu piše da broj odbornika utvrđuje SO posebnom odlukom najkasnije na dan raspisivanja izbora, nakon obavještenja o broju birača. U Ulcinju je na izborima pravo glasa imalo preko 20 hiljada birača, ali tadašnji saziv SO nije usvojio odluku o broju odbornika jer nije bilo kvoruma. Nika je podsjetio da se u završnom izvještaju SO Ulcinj o martovskim izborima (dokument od 9. aprila 2022), konstatuje da su u toj opštini bila 20.393 birača.

“To znači da za izbore u Opštini Ulcinj treba birati 34 a ne 33 odbornika, kao do sada, pa je volja glasača uskraćena nedonošenjem nove odluke o broju odbornika”, piše u dopisu koji je Nika polovinom septembra uputio predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću. Nika je naveo da mu je kao pojedincu, ali i NVO aktivisti stalo da se izbori, kao ustavna kategorija, održavaju zakonito i regularno.

Nika je ocijenio da pravo glasa štite izborne komisije, kao i Ustavni sud i ostali nadležni sudovi. Dodao je da je lokalna uprava nedonošenjem odluke o broju odbornika, “hibridno izbacila pet hiljada birača koji bi mogli promijeniti raspored snaga u lokalnom parlamentu”.

“Kako je nadležno ministarstvo tada zažmurilo, to radi i sada, zbog ‘šićara’. Ali, taj ‘šićar’ im ne daju neke opštine na sjeveru, gdje se zbog 20 ili 10 glasova novih birača izborima ne nazire kraj”, konstatovao je Nika u dopisu, aludirajući na izbore u Šavniku koji ni nakon duže od godinu nisu okončani.

Nika je od Milatovića tražio odgovor da bi, kako je naveo, o svojim tvrdnjama obavijestio Delegaciju EU u Podgorici i OEBS. Kako nije dobio odgovor, Nika je krajem oktobra Milatoviću dostavio pisanu urgenciju.

Vlast u Ulcinju vrše koalicija “Za novi početak” (Građanski pokret URA, Demokratska partija, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Albanska alternativa) i Forca.

U dopisu koji je zbog istog pitanja uputio šefu ulcinjskog parlamenta Ardijanu Mavriću, Nika je podsjetio je da resorno ministarstvo svojevremeno ukazalo na činjenicu da je ta opština povećanjem broja birača sa 15 hiljada na više od 20 hiljada, bila u obavezi da donese odluku o izboru 34 odbornika.

On je Mavriću predložio da SO izabere još jednog odbornika, kako bi povratili legitimitet Skupštine.

“Ako nijeste to u stanju da uradite, upoznajte o svemu predsjednika države koji bi, shodno svojim ovlašćenjima, poništio lokalne izbore u Ulcinju i raspisao nove”, poručio je Nika.

Prema Zakona o izboru odbornika i poslanika (član 15), u slučaju prestanka mandata lokalnog parlamenta prije isteka vremena na koje je biran, šef države raspisuje izbore narednog dana od dana njenog raspuštanja, odnosno narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštini.

Bonus video: