Božović: Pozvaćemo zaposlene u prosvjeti na generalni štrajk, ako Vlada i Skupština prekrše GKU

Sindikat prosvjete najavio protest ispred Skupštine, na dan rasprave o Budžetu za 2024. godinu.

27523 pregleda 153 reakcija 95 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Sindikat prosvjete će pozvati sve zaposlene u prosvjeti da drugo polugodište započnu generalnim štrajkom, ako Vlada i Skupština "brutalno prekrše" Granski kolektivni ugovor.

To je saopštio predsjednik sindikata Radomir Božović i najavio protest ispred parlamenta, na dan rasprave o Budžetu za 2024. godinu.

"Nakon Odluke Vlade Crne Gore da u Budžetu za 2024. godinu ne planira novčana sredstva za zarade zaposlenih u prosvjeti shodno Granskom kolektivnom ugovoru, Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore je na vanrednoj sjednici, održanoj 15.12.2023. godine, donio sljedeće zaključke: Sindikat prosvjete Crne Gore će na dan rasprave o Budžetu organizovati i održati masovni protest ispred Skupštine Crne Gore. Pozivamo sve članove Sindikata prosvjete Crne Gore i ostale zaposlene u prosvjeti da tog dana obustave rad u svojim ustanovama", saopštio je Božović.

Kazao je da je taj korak "iznuđeni odgovor" na odluku Vlade da, kako navodi Božović, ignoriše GKU za oblast prosvjete.

"U slučaju da Vlada Crne Gore i Skupština Crne Gore brutalno prekrše Granski kolektivni ugovor, Sindikat prosvjete Crne Gore će pozvati sve zaposlene u prosvjeti da drugo polugodište započnemo generalnim štrajkom. Istovremeno, Sindikat prosvjete Crne Gore će inicirati pokretanje tužbi koje će u konačnom državu koštati preko 20 miliona eura sudskih troškova", dodaje Božović.

Radnicima u prosvjeti je poručio da ne smiju "dozvoliti očiglednu nepravdu od strane svoje države", jer se na taj način "šalje poruka da su prevare i kršenje zakona prihvatljivi".

"Detaljnija uputstva, kao i tačan datum održavanja protesta, članovi Sindikata prosvjete Crne Gore će dobiti narednih dana", zaključio je Božović.

Bonus video: