Bjelopoljka tvrdi da je teško povrijeđena nakon kvara lifta, kontrolom utvrđeno da "propadanje" nije ni teoretski moguće

Drobnjak tvrdi da je frakturu vratnih pršljenova “zaradila” nakon što se lift sjurio sa petog sprata

20705 pregleda 12 komentar(a)
Teško povrijeđena: Dobrinka Drobnjak, Foto: Jadranka Ćetković
Teško povrijeđena: Dobrinka Drobnjak, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljka Dobrinka Daca Drobnjak (35) tvrdi da je nakon kvara lifta kojim se spustila sa petog sprata u zgradi “64 stana” u Ulici Živka Žižića u centru Bijelog Polja, zadobila teške tjelesne povrede i da slučaj neko pokušava da zataška.

Ona je kazala da je povrede zadobila zbog “propadanja” lifta krajem novembra, koji se sa petog sprata spustio velikom brzinom.

Kontrolu lifta prekjuče je izvršio tehnički rukovodilac Instituta za transport Dimitrije Bošnjak, koji je za “Vijesti” kazao da, iako lift ne ispunjava bezbjednosne uslove propisane zakonom, čak ni teoretski nije moglo doći do pucanja četiri sajle i do njegovog ‘propadanja’.

U bjelopoljskoj Bolnici, nakon pregleda, kod Drobnjak su konstatovane teške tjelesne povrede u vidu frakture vratnih pršljenova C4 i C5, a zadobila je i više lakših povreda na glavi, kuku i koljenu.

Iz Uprave policije nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”, a iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju “Vijestima” je saopšteno da im taj događaj od strane Uprave policije nije prijavljen.

Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštine Muzafer Badžić, kazao je da je inspektor za komunalne poslove obavio razgovor sa upravnikom zgrade Mevludinom Zekovićem, koji mu je dostavio dokaze da je lift redovno servisiran, te da su o svemu obavijestili republičke organe.

Dobrinka je za “Vijesti” ispričala da se sve odigralo u djeliću sekunde, kada je, 28. novembra oko 21.33 časa, lift “propao” do dna.

“Mislila sam da je zemljotres. Prvo se začula neka buka iznad lifta koji je zadobio nevjerovatno ubrzanje. Pala sam na pod i tada sam udarila glavom. Ruke su mi trnule i u početku nisam mogla da se pomjerim. Jedva sam uspjela da se ispravim a neko vrijeme nisam mogla nikog da dozovem. Vikala sam do iznemoglosti. Samo sam razmišljala da je dobro što sa sobom nisam povela kćerkicu, koja se ne odvaja od mene”, ispričala je Bjelopoljka o svom traumatičnom iskustvu. U neko doba, pojasnila je, stigle su komšije i pritekle joj u pomoć, a ubrzo i ekipa ljekara hitne pomoći, koji su joj dali injekcije i nešto za umirenje, nakon što je odbila da ide u bolnicu.

“Kada je prošlo dejstvo sedativa, osjećala sam velike bolove i pošla na pregled”, kazala je ona.

U ljekarskom izvještaju navodi se da je Drobnjak zadobila kompresivnu frakturu vratnih pršljenova C4 i C5, a zadobila je i više lakših povreda na glavi, kuku i koljenu.

Drobnjak navodi da je od siline udarca izgubila sluh na jedno uvo i da je zbog pretprljenih strahova bila na pregledu kod neuropsihijatra, koji je rekao da se javlja sedmično.

Nakon obavljene kontrole lifta juče, tehnehički rukovodilac Instituta za transport Dimitrije Bošnjak je “Vijestima” je rekao da lift već dvije godine ne ispunjava bezbjednosne uslove koji su propisani za korišćenje, jer od 2021. nisu otklonjene nepravilnosti u radu.

Prije svega, tvrdi, nisu izrađena zaštitna vrata, za šta je bio rok od 90 dana. Liftu ugrađenom prije pet decenija i napravljenom po standardima JUS-a, već je dva puta prošao rok trajanja (25 godina garancija), kazao je za Bošnjak.

Dodao je da je nakon pregleda sačinjen zapisnik i da će ponovo naložiti otklanjanje nepravilnosti u radu lifta.

Bošnjak je kazao da pregledom lifta i video-nadzora, tvdnja da je lift propao nije ni teorijski moguća.

“To da lift propadne i da se pokidaju užad ni teoretski ne bi bilo moguće”, kazao je on.

Tehnički rukovodilac Instituta za transport Dimitrije Bošnjak utvrdio je juče da lift u zgradi "64 stana", u kojem je prije dvije sedmice, navodno, teško povrijeđena Dobrinka Drobnjak, iako ne ispunjava bezbjednosne uslove, nije mogao, čak ni teorijski da propadne"...

Lift je redovno servisiran

U odgovoru sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove Muzafera Badžića navodi se da su Zakonom o održavanju stambenih zgrada, redovni servis i kontrola bezbjednosti liftova u nadležnosti republičkog inspektora za stanovanje...

“Iako predmetni problem nije u nadležnosti Sekretarijat za inspekcijske poslove, inspektor za komunalno stambene poslove ovog Sekretarijata je obavio razgovor sa upravnikom zgrade... Tom prilikom, upravnik je inspektoru dostavio ugovor sklopljen 01.01.2023. godine sa serviserom liftova, odnosno izvođačem radova. Ovim ugovorom serviser se obavezao na redovno mjesečno održavanje dva lifta. Da je ugovor ispoštovan potvrdio nam je upravnik predmetne zgrade i svoju tvrdnju dokazao uplatnicama”, kazao je Badžić.

Bonus video: