Bezdimne cigarete - korak bliže poroku: Prećutkuje se opasnost po zdravlje i zavisnost koju izazivaju

Duvanske kompanije agresivnom kampanjom regrutuju nove korisnike među mladima i djecom, upozorava šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović

33979 pregleda 10 komentar(a)
E cigarete sa nikotinom štetne i izazivaju zavisnost (ilustracija), Foto: Shutterstock
E cigarete sa nikotinom štetne i izazivaju zavisnost (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nove duvanske proizvode koristim već godinu i mogu reći da sam razvila novu vrstu zavisnosti, iako je moj cilj bio da postanem nepušač i lakše se oslobodim poroka.

Tako Marija iz Podgorice opisuje svoje iskustvo sa bezdimnim duvanskim proizvodima, koji su u Crnoj Gori postali posebno popularni posljednjih nekoliko godina, nakon usvajanja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda 2019. godine, kojim je zabranjeno pušenje tradicionalnih cigareta u zatvorenim prostorima.

Novi duvanski proizvodi, uključujući i elektronske cigarete, posebno su rasprostranjeni među mladima, kompanije ih slobodno reklamiraju u medijima uz tvrdnje da su zdravija alternativa klasičnim cigaretama, ali se prećutkuje njihova opasnost po zdravlje i zavisnost koju izazivaju.

“Danas više pušim nego dok sam bila ‘klasični’ pušač, a na to dodatno utiče činjenica da mogu da pušim u zatvorenom prostoru. Loše strane su, svakako, to što ugrožavam zdravlje i budžet, dok su prednosti jedino to što sa ovim proizvodima nema neugodnih mirisa na rukama, kosi i odjeći. Ako podvučem crtu, danas sam korak dalje od oslobađanja od poroka nego što sam bila prije godinu, kao tradicionalni pušač”, priča Marija.

Uprkos agresivnim reklamama duvanskih kompanija, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) godinama upozorava da nema dokaza da novi duvanski proizvodi pomažu odvikavanju od pušenja, a ističe i njihovu štetnost. Njihove preporuke prihvatile su 34 zemlje, zabranivši prodaju, dok Crna Gora nije učinila napore ni da ograniči njihovo reklamiranje i dostupnost najmlađim stanovnicima.

Novi talas mladih zavisnika

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača. Duvanske proizvode konzumira oko 35,4 odsto, dok je još oko 17 odsto nekada tokom života koristilo cigarete...

Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ) tvrde da je sve više korisnika “novih duvanskih proizvoda” u koje se uključuju i elektronske cigarete, a posebno među mladima.

“Procjenjuje se da je upotreba ovih proizvoda značajno povećana u odnosu na podatke posljednjeg Globalnog istraživanja upotrebe duvana među mladima (GYTS) iz 2018. godine”, smatraju u IJZ.

Prema tom istraživanju, svaki peti učenik probao je elektronske cigarete, bar jednom do svoje šesnaeste godine, pri čemu je bilo značajno više dječaka (27 odsto) nego djevojčica (13 odsto) od ukupnog broja.

“Iskustva pokazuju da su navedeni proizvodi, umjesto svrhe koju su im ‘namijenile’ duvanske kompanije, da pomažu u odvikavanju od upotrebe duvanskih proizvoda i da služe kao zdravija varijanta duvanu, označene kao proizvodi koji značajno povećavaju rizik nastanka bolesti i smrti, koje nastaju kao komplikacije njihove upotrebe. Osim navedenog, novi duvanski proizvodi su vrlo česti identifikovani kao proizvodi sa kojima mladi počinju da koriste duvan, a da prethodno nisu koristili ‘tradicionalne’ duvanske proizvode”, upozoravaju iz IJZ.

I u ovoj ustanovi prepoznaju da je rast upotrebe ovih proizvoda direktno povezan sa tim što je jedna vrsta novih duvanskih proizvoda dozvoljena za upotrebu u zatvorenom prostoru. Kao razlog sve većeg broja korisnika novih duvanskih proizvoda navode i sve veću ponudu na tržištu u novim, modernijim verzijama.

Agresivnom kampanjom targetiraju djecu

“Režim slobodne prodaje e cigareta i agresivne kampanje kojima se ti proizvodi reklamiraju na način da posebno ‘targetiraju’ djecu i mlade, nas u SZO jako zabrinjava”, kaže šefica kancelarije SZO za Crnu Goru dr Mina Brajović.

Brajović
Brajovićfoto: Privatna arhiva

Ona ističe da podaci SZO upućuju na alarmantan porast broja korisnika e cigareta u populaciji djece i mladih, koji čak u mnogim zemljama prevazilazi broj njihovih korisnika u populaciji odraslih.

“U Kanadi, broj korisnika e cigareta u populaciji uzrasta 16-19 godina se udvostručio u periodu 2017-2022, dok se u UK ovaj broj povećao za tri puta za protekle tri godine”, naglašava Brajović.

Ona tvrdi da dodatno brine i činjenica da sve do sada objavljene studije ukazuju da su mladi ljudi koji koriste e cigarete u trostruko većem riziku da će kasnije tokom života koristiti cigarete.

“Procjenjuje se da se e cigarete prodaju sa 16.000 različitih ukusa, a nerijetko sa likovima iz crtaća. A, sve to da bi duvanska industrija učinila atraktivnijim prozivodom upravo za djecu i mlade. Evidentno je da duvanska industrija na taj način, u populaciji djece i mladih, regrutuje svoje nove korisnike stvarajući od njih nikotinske zavisnike od najranije životne dobi. Da li je to djetinjstvo i mladost koju Crna Gora želi da ponudi novim generacijama zarad profita duvanske industrije i lobija? Uvjerena sam da nije”, poručila je Brajović.

Ona smatra da je potrebna hitna i združena reakcija svih sektora i čitavog društva i uvođenje restriktivnih mjera da bi našu djecu zaštitili od štetnog uticaja e cigareta, uključujući i nepušače, te smanjili štetne posljedice po zdravlje populacije u načelu.

“E cigarete sa nikotinom izazivaju zavisnost i štetne su po zdravlje. Još ne znamo dovoljno o dugoročnim posljedicama po zdravlje, ali znamo pouzdano da e cigarete stvaraju toksične supstance, od kojih pojedine uzrokuju kancer, povećavaju rizik od srčanih oboljenja i oštećenje pluća.. Takodje, e cigare negativno utiču na razvoj mozga i dovode do poremećaja učenja kod mladih”, naglašava Brajović.

Zdravlje djece važnije od profita

Svi negativni efekti e cigareta razlozi su zbog kojih su do sada 34 zemlje donijele odluku da zabrane njihovu prodaju. Brajović poručuje da su ti proizvodi, u zemljama koje dozvoljavaju prodaju, uvoz, distribuciju i proizvodnju, strogo regulisani kako bi se smanjio njihov štetni uticaj na populaciju, uključujući zabranu reklamiranja, dodavanja ukusa, ograničena je koncentracija i kvalitet nikotina, a opterećeni su i porezima.

“Za svaku vlast koja nastupa sa pozicija zdravlja svoje djece i budućih generacija, a ne očuvanja profita duvanske industrije, odluka je vrlo jednostavna i podrzaće je svaki roditelj i svaki građanin Crne Gore. Ništa ne može da bude važnije od zdravlja naše djece i mladih”, poručuje Brajović.

Ona podsjeća i da SZO, na osnovu postojećih dokaza i znanja, ne preporučuje zemljama prodaju e cigareta kao potrošačkih proizvoda čija je upotreba u funkciji odvikavanja od pušenja.

“U slučaju da se ovakva praksa dozvoli, e cigarete treba registrovati kao lijek, uključujući i uvođenhje obaveze za izdavanje dozvole za stavljanje u promet, kao što je to slučaj sa ljekovima”, zaključuje Brajović.

SZO: Zakonom izjednačiti tradicionalne i alternativne proizvode

Crna Gora je od 2006. godine potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana. Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori preporučila je Ministarstvu zdravlja ove godine da novim zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda izjednači tradicionalne i alternativne.

“U dijelu koji se odnosi na prodaju, propušta se izjednačavanje i s novim duvanskim proizvodima. U okviru mjera za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda, koji obuhvataju zabranu reklamiranja, proizvodnju, promet i obilježavanje duvanskih proizvoda, zabranu pušenja u radnom i javnom prostoru i izlaganje sekundarnom dimu, uticaj na maloljetna lica, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu života i zdravlja ljudi, u skladu s principima utvrđenim Okvirnom konvencijom SZO o kontroli duvana, treba dopuniti i upodobiti s propisima u vezi s novim duvanskim proizvodima, elektronskim cigaretama, posudama za ponovno punjenje i sličnim proizvodima koji sadrže nikotin...”, predložili su iz SZO Ministarstvu zdravlja.

Naveli su i da bi novim zakonom, koji je u pripremi, trebalo u potpunosti zabraniti prodaju novih duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina, ali i njihovu upotrebu u zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Reklamiranje bez kazne

Iz Uprave za inspekcijske poslove tvrde da su zdravstveno-sanitarni inspektori predložili izmjene zakona koje se odnose na zabranu reklamiranja novih duvanskih proizvoda.

Kažu da je Zakonom nedovoljno precizno definisano reklamiranje tih proizvoda, sa akcentom na dezdimne duvanske proizvode jer je sudska praksa pokazala da reklamiranje samog uređaja koji zagrijava bezdimni duvanski proizvod nije okarakterisano kao prekršaj.

Tekst urađen i podržan u okviru implementacije SZO/FCTC 2030 Projekta za podršku implementacije Okvirne kovencije za kontrolu upotrebe duvana

Bonus video: