Pljevaljski sir deveti na svijetu

Atlas hrane objavio je i listu najboljih sto kuhinja, a crnogorska je zauzela 80. mjesto

15513 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa manifestacije Dani pljevaljskog sira, Foto: Goran Malidžan
Detalj sa manifestacije Dani pljevaljskog sira, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljski sir našao se na devetom mjestu na najnovijoj listi 100 najboljih sireva svijeta, koju je objavio svjetski atlas hrane “Taste Atlas”.

Na najnovijoj listi dobio je ocjenu 4,55, a prva tri mjesta zauzeli su italijanski sirevi - parmesan (4,68), mocarela (4,64) i stracchino (4,64).

Među stotinu najboljnih našao se i Njeguški sir koji je rangiran na 34. mjesto.

Miročki sir iz Srbije zauzeo je 44. mjesto, a 45. Livanjski sir iz BIH, dok je Paški sir iz Hrvatske 64, a slovenačka parenica 84.

U opisu nagrađenog Pljevaljskog sira piše:

“Pljevaljski sir je osnovna namirnica mnogih crnogorskih jela. Ovaj bijeli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka. Sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura. Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrijevanja koje se odvija u specijalno dizajniranim drvenim bačvama. Narezani sir se soli, stavlja u drvena burad, a zatim potapa u salamuri. Pljevaljski sir treba da odleži 15 dana prije nego što je spreman za konzumaciju. Sir je toliko popularan da se čak svake godine održava manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja”.

Pljevaljski sir još nije zaštićen kao brend i sertifikovan na državnom nivou.

Atlas hrane objavio je i listu najboljih sto kuhinja u svijetu, a crnogorska je zauzela 80. mjesto. Kao najbolja hrana crnogorske kuhinje ocijenjen je pljevaljski sir, njeguška pršuta i njeguški sir.

Od zemalja okruženja, najbolje su rangirana hrvatska kuhinja (19. mjesto), srbijanska (20) i bosanska (27).

Na prvom mjestu je italijanska kuhinja, a potom slijede japanska i grčka kuhinja.

Bonus video: