Čestitke povodom Dana Glavnog grada: "Podgorica kroz istoriju bila mjesto od posebne važnosti"

"Danas, kada predstavlja administrativni, društveni i politički centar naše države, Podgorica je ne samo Glavni grad, nego i najvažniji motor ekonomskog razvoja Crne Gore"

4738 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica, Foto: Shutterstock
Podgorica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2023. 21:06h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je gradonačelnici Oliveri Injac i svim građanima Dan Glavnog grada Podgorice, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično, želim da vama i svim građanima Glavnog grada iskreno čestitam Dan opštine. Glavni grad naše države je više od administrativnog centra. On upravo oslikava Crnu Goru u njenom istinskom spoju sjevera sa jugom, istoka sa zapadom – spoju kultura i naroda koji čine dušu naše zemlje", navodi se u čestitci.

Mandić je istakao da je Podgorica kroz istoriju bila mjesto od posebne važnosti za ovdašnje prostore, počevši od rimskog municipijuma Duklje, preko Ribnice koja je "iznjedrila" Stefana Nemanju, rodonačelnika dinastije Nemanjića i samim tim dugi niz godina prepoznavala se kao Nemanjin grad.

Mandić
Mandićfoto: odjeljenje za odnose sa javnošću Skupštine

"Danas, kada predstavlja administrativni, društveni i politički centar naše države, Podgorica je ne samo Glavni grad, nego i najvažniji motor ekonomskog razvoja Crne Gore", dodaje se.

"Upravo u tom kontekstu Glavni grad, kao i svi njegovi žitelji uvijek će imati punu posvećenost parlamenta. Sa pozicije predsjednika Skupštine Crne Gore daću svoj maksimum kako bismo ostvarili što bolju saradnju između našeg narodnog doma i svih lokalnih samouprava, a posebno sa lokalnom samoupravom Glavnog grada, koja predstavlja trećinu ukupnog stanovništva Crne Gore. Još jednom želim da vama i svim građanima Glavnog grada srdačno čestitam Dan opštine", zaključio je Mandić.

Bečić: Slavimo slobodarski duh Glavnog grada i njegovih građana

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je Dan Glavnog grada, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Povodom 19. decembra, Dana Glavnog grada, upućujem srdačne čestitke gradonačelnici Oliveri Injac, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, zamjeniku gradonačelnice Luki Rakčeviću, odbornicima Skupštine Glavnog grada, i svim građankama i građanima Podgorice", navodi se u čestitci.

Bečić je kazao da na današnji dan "slavimo slobodarski duh našeg glavnog grada i njegovih građana". On je istakao da sa svojom bogatom istorijom i obećavajućom budućnošću, Podgorica ostaje simbol snage i jedinstva za sve nas.

Bečić
Bečićfoto: Gov.me/Bojana Ćupić

"Svjedočili smo u protekloj godini političkim promjenama u Podgorici, koje simbolizuju posvećenost efikasnom upravljanju i zajedničkoj borbi za napretkom. Drage Podgoričanke i Podgoričani, Vaša nepokolebljiva posvećenost i zajednički napori oblikovali su Podgoricu u grad koji njeguje raznolikosti i osjećaj zajedništva koji nas čine jedinstvenim. Podgorica, kao glavni grad, predstavlja srce crnogorskih ambicija. Kontinuirani razvoji, kako u infrastrukturi tako i u drugim oblastima, naglašavaju posvećenost dobrobiti naših građana. Naša vizija Podgorice je grad koji je svjedočanstvo naših zajedničkih vrijednosti i težnji", rekao je Bečić.

"Proslavljajući Dan glavnog grada, ispisujemo nove stranice i nastavljamo da radimo ruku pod ruku, gradeći budućnost u kojoj Podgorica stoji kao simbol napretka i inkluzivnosti. Naša ujedinjenost i posvećenost našem glavnom gradu su pokretačka snaga njegovog uspjeha, a preduzeti napori rezultiraju vidljivim poboljšanjima u različitim aspektima pejzaža našeg grada", dodaje se.

"Koristim ovu priliku da Vam još jednom čestitam Dan Glavnog Grada uz iskrene želje da naš grad, naša Podgorica, nastavi da ide putem razvoja, prosperiteta i ujedinjenosti. Mi smo ti koji, uvažavajući odgovornost koja nosi usmjeravanje Podgorice ka budućnosti napretka, radimo i radićemo predano u čast onih koji su se prije 79 godina izborili za njenu slobodu i kako bismo donijeli promjene zbog kojih ćemo ponosnim učiniti i sve generacije koje dolaze", zaključuje se u Bečićevoj čestitci.

Popović: Podgorica, osim što je administrativni i privredni centar Crne Gore, sve više privlači pažnju kao turistički atraktivno odredište

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Dana Glavnog grada Podgorice.

"U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, najsrdačnije čestitam 19. decembar, Dan Glavnog grada Podgorice, gradonačelnici Oliveri Injac, predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, kao i svim građankama i građanima Podgorice. Kroz godine, grad u kojem živimo nije samo prošao kroz infrastrukturne promjene i postao urbani evropski grad sa modernim centrom, već je i zadržao živopisnu raznolikost i bogato kulturno nasljeđe koje čuva duh Stare Varoši, odražavajući jedinstveni mozaik identiteta Glavnog i najvećeg grada koji se proteže kroz generacije", navodi se u čestitci.

Popović
Popovićfoto: Demokratska Crna Gora

"S ponosom obilježavamo dan oslobođenja Podgorice, prisjećajući se neustrašive borbe antifašista čija hrabrost i odlučnost nijesu samo putokaz slobode, već i simbol zajedničke snage koja je slomila okove okupatora i ostavila nasljeđe antifašizma koje traje i danas", dodaje se.

Popović je istakla da Podgorica, osim što je administrativni i privredni centar Crne Gore, sve više privlači pažnju kao turistički atraktivno odredište.

"Grad očarava posjetioce svojim autentičnim doživljajem, uspijevajući izvanredno ukomponovati tradiciju i moderno turističko iskustvo. Sve ovo Podgoricu čini izutetno privlačnim odredištem za one koji traže spoj autentičnosti, kulture i prirodnih ljepota", navodi se.

Ona je kazala da moraju obezbijediti nove investicije u infrastrukturne projekte, obnovu kulturnih spomenika, izgradnju rekreativnih područja, i raditi na stvaranju novih radnih mjesta i podsticati preduzetništvo, čime će mladima pružiti perspektivu i motiv za ostanak u Podgorici i Crnoj Gori.

"Inicijative poput coworking prostora, startup inkubatora i kulturno-umjetničkih događaja pružaju platformu za razvoj novih ideja i talenata. Tako se mladi ljudi postavljaju kao ključni nosioci budućnosti Podgorice, igrajući aktivnu ulogu u stvaranju progresivnog grada. Neka ovaj dan bude inspiracija da Podgorica nastavi putem održivog razvoja, privlačeći investicije, podržavajući talente i čuvajući svoj jedinstveni identitet", zaključila je Popović.

Božović: Podgorica se podigla iz pepela i danas predstavlja politički, administrativni, privredni i kulturni centar Crne Gore

Bogdan Božović, poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Crne Gore i predsjednik Odbora SNP Glavnog grada čestitao je Dan Glavnog grada.

"Današnji datum nas podsjeća na veliku žrtvu koju su naši preci podnijeli kako bi naš grad bio slobodan. Sa posebnim pijetetom čuvamo sjećanje na njihovu borbu, principe, temelje i nasljeđe antifašizma", kazao je Božović.

Božović
Božovićfoto: SNP - DEMOS - Za tebe

"Podgorica je podnijela veliki teret u tom vremenu i bila razrušena do temelja, ali se podigla iz pepela i danas predstavlja politički, administrativni, privredni i kulturni centar Crne Gore, sa još mnogo potencijala za rast i razvoj", dodaje se.

"Samo zajedničkim snagama, razmjenom ideja i rješenja, možemo izgraditi modernu i evropsku Podgoricu, koja će ostati dom za sve njene građane bez obzira na nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje", zaključio je Božović.

Bonus video: