Ivanović: Vlada je odlučna u naporima da se unaprijede uslovi i mehanizmi zaštite i poštovanja dječijih prava

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom i partnerskim odnosom Vlade Crne Gore i UNICEF-a

1710 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MVP
Sa sastanka, Foto: MVP

Vlada Crne Gore odlučna je u naporima da se unaprijede svi uslovi i mehanizmi zaštite i poštovanja dječijih prava, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a u Podgorici Huanom Santanderom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom i partnerskim odnosom Vlade Crne Gore i UNICEF-a.

On je ukazao na značajnu podršku nacionalnim institucijama u unaprjeđenju mehanizama zaštite dječijih prava.

„Zaštita prava djece i mladih među prioritetima su Vlade Crne Gore i odlučni smo u naporima da se unaprijede svi uslovi i mehanizmi zaštite i poštovanja dječijih prava“, istakao je Ivanović.

On je ocijenio da je aktivan angažman UNICEF-a u Crnoj Gori prepoznat na svim nivoima, kako institucionalno, tako i u široj javnosti.

Ivanović je zahvalio na, kako je rekao, sistemskom djelovanju u pravcu izgradnje infrastrukture koja će garantovati sprovođenje politika i snaženje koordinacije ključnih sektora, sa ciljem prilagođavanja usluga i procedura potrebama i interesima djeteta.

Sagovornici su, kako je saopšteno, istakli značaj prava djeteta kao politički prioritet i ključnu ulogu MVP u unaprjeđenju međusektorske saradnju, koja će ubrzati ostvarivanje prava sve djece u zemlji.

Santander je rekao da je neophodno da sva relevantna ministarstva i institucije bliskije sarađuju kako bi se smanjilo siromaštvo djece i nasilje nad djecom, kao i poboljšao kvalitet obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dječje zaštite.

Na taj način će se, smatra on, brže ostvariti napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i ostvarivanju Agende 2030.

„Što je najvažnije, snažnija međusektorska saradnja uticaće na poboljšanje kvaliteta života sve djece i porodica”, rekao je Santander.

On je istakao da budućnost djece Crne Gore zavisi od odluke Vlade da djeca budu prioritet i da se investira u kvalitetne usluge za djecu i njihove porodice.

Ivanović i Santander su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo usaglašavanjem Programa saradnje Vlade i UNICEF-a za period 2023-2027.

Oni su istakli značaj razvoja dugoročnog i uspješnog partnerstva na planu realizacije međunarodnih obaveza u oblasti prava djeteta, u skladu sa preporukama UN Komiteta za prava djeteta i drugih UN ugovornih tijela.

Bonus video: