Abazović: Tužba "Domena" je pritisak

U Privrednom sudu saslušan bivši premijer u procesu koji se vodi po tužbi protiv države

22543 pregleda 19 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zekovic
Abazović, Foto: Luka Zekovic

Bivši predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da nikada nije dobio dopis kojim kompanija “Domen” obavještava državu da je zainteresovana za produžetak saradnje, dok direktor te firme Predrag Lešić tvrdi suprotno, navodeći da se o tome raspravljalo i na sjednici Vlade.

Tako je juče nastavljeno suđenje u Privrednom sudu, po tužbi “Domena” protiv države Crne Gore.

“Domen” je agent registracije.me oznake od 2008. godine. Oni su ljetos Privrednom sudu podnijeli predlog za određivanje privremene mjere i tražili da sud zabrani državi da sprovede javni poziv za izbor novog agenta “do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za utvrđivanje punovažnosti ugovora, koji će predlagač (‘Domen’), radi opravdavanja određene privremene mjere, pokrenuti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ovog rješenja”.

Privredni sud je usvojio predlog “Domena” i odredio privremenu mjeru. Ta kompanija nakon toga podnosi tužbu protiv Crne Gore. Država je izjavila prigovor, a Vijeće Privrednog suda ga usvojilo, ukinulo privremenu mjeru i vratilo slučaj na ponovni postupak i odlučivanje.

Sud je juče saslušao Abazovića, koji je kazao da mu je poznato da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT), na čijem je čelu bio Goran Đurović, imalo kontakte sa “Domenom”, ali da nije upoznat kako su ti pregovori tekli i da je, ipak, raspisan javni poziv.

Istakao je da je jedini kontakt u vezi sa produženjem ugovora imao u hotelu Hilton u okviru događaja “Otvoreno sa premijerom”.

Abazović je dodao da, sa njegove strane, nikakvog obećanja o produženju ugovora nije bilo - jer bi to bilo nezakonito.

“Želim da navedem da tužbu Domena smatram pritiskom na institucije sistema da se svi ostali ekonomski subjekti koji se bave sličnim aktivnostima, unaprijed isključe iz mogućnosti da konkurišu za dobijanje poslova iz te oblasti”, svjedočio je juče Abazović.

Lešić, pak, kaže da je Abazović primio dopis. On tvrdi da je poslat kako bi se bivši premijer pripremio za događaj “Otvoreno sa premijerom”, što je, kako navodi, standardna procedura Američke privredne komore, koja organizuje to dešavanje, i kabineta predsjednika Vlade.

Direktor “Domena” je objasnio da je Vlada produženje ugovora razmatrala na sjednici od 2.6.2022, te da na Jutjubu postoji snimak tog zasjedanja.

“Svrha moje priče jeste da je Vlada nesporno obaviještena o namjeri ‘Domena’. Na toj sjednici zauzet je stav da treba da se formira radna grupa i da se pripremi predlog pozicije Vlade u vezi sa upravljanjem nacionalnim domenom.me nakon isteka ugovora o agentu registracije domena”, rekao je Lešić.

On je istakao da je Abazović na događaju “Otvoreno sa premijerom” rekao da je Vlada zadovoljna dosadašnjom saradnjom, ali i da u tom trenutku nemaju odgovor da li će da nastave kooperaciju ili će raspisati novi javni poziv.

Bonus video: