"Srdelada" održana u Budvi: Lov, soljenje i priprema jela od srdele da postane kulturno dobro

NVO “Feral” postoji od 2016. godine i od početka su, kako navode, posvećeni njegovanju nematerijalne kulturne baštine i očuvanja kulturološkog sjećanja Budve

6080 pregleda 6 komentar(a)
Sa Srdelade u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa Srdelade u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Na mediteranskoj manifestaciji “Srdelada”, koja je juče u organizaciji NVO “Feral” održana ispred Staroga grada, usvojena je incijativa da lov, soljenje i priprema jela od srdele postane nematerijalno kulturno dobro.

NVO “Feral” postoji od 2016. godine i od početka su, kako navode, posvećeni njegovanju nematerijalne kulturne baštine i očuvanja kulturološkog sjećanja Budve.

“Do sada smo uspješno dugoročno posvećeni organizaciji dviju manifestacija ‘Srdelada’ od 2017. godine i Dani Mima Mitrovića od 2016. godine. Šesto izdanje mediteranskog dogadjaja ‘Srdelada’ je održano u nedjelju, u kafeu ‘Mozart’ ispred Starog grada, u organizaciji NVO ‘Feral’. Ovogodišnje izdanje je imalo poseban povod, i proslavljeno je usvajanje incijative da lov, soljenje i priprema jela od srdele postane nematerijalno kulturno dobro. Inicijativu je podnio NVO ‘Feral’ uz svesrdnu pomoć budvanskih porodica Antonjoli, Mitrović, Dragičević, Fabris, porodica Zaga i Željka Mitrovića, Buća i Mime Mitrović iz Pržna, Jovana Pake Kentere iz Svetog Stefana i porodica iz Boke. Inicijativu je usvojila Uprava za zaštitu kulturnih dobara pri Ministratvu kulture Crne Gore.

Mještani i gosti su uživali u kulturno-umjetničkom programu i specijalitetima od srdele - savutetu, brodetu, fritto srdalama i pici od srdele.

Na događaju su se pojavili i maskirani feštađuni koji su posebno razveselili najmlađe goste”, navode iz te nevladine organizacije.

Bonus video: