Podgorica: Položeni vijenci na Spomenik Partizanu borcu, ispred Glavnog grada posađena maslina

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine, Podgorica je oslobođena od okupatora. Glavni grad Crne Gore je za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio brojna razaranja i bio bombardovana više od 70 puta

17254 pregleda 19 komentar(a)
Borovinić Bojović i Injac polažu vijenac, Foto: Nikola Saveljić
Borovinić Bojović i Injac polažu vijenac, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 19.12.2023. 12:03h

Delegacija Glavnog grada Podgorica koju su činili gradonačelnica Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, povodom 19. decembra - Dana oslobođenja Podgorice položila je vijenac na Spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Vijence su položile i delegacije Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR).

Ispred Glavnog grada Podgorica gradonačelnica Olivera Injac, ministar vanjskih poslova Filip IVanović, vršilac dužnosti (v.d.) direktora preduzeća "Zelenilo" Petar Krivokapić i direktor za koordinaciju programa Savjeta Evrope Klaus Nojkirh posadili su maslinu.

Maslina
foto: Nikola Saveljić

Gradonačelnica je čestitala praznik - Dan oslobođenja Podgorice i poručila da je glavni grad pun ljubavi i otvoren za sve.

"Veoma mi je drago što smo danas, simbolično, ispred zgrade Glavnog grada zasadili stablo masline. Danas je dan Podgorice i neka jedna lijepa poruka o miru, zajedništvu ode sa ovoga mjesta. Hvala ministru vanjskih poslova gospodinu Ivanoviću i gospodinu Nojkirhu ispred Savjeta Evrope, što su ovdje sa nama danas. Sigurna sam da ćemo na važnim temeljima zajedno graditi evropski put razvoja našeg grada", poručila je Injac.

Ivanović je kazao da sadnja masline predstavlja jedan od velikih događaja koji čekaju Crnu Goru do 2026. godine.

"Ovo je jedan od prvih događaja kojim najavljujemo i obilježavamo veliki događaj koji čeka Crnu Goru a to je predsjedavanje Savjetom Evrope 2026-2027. godine. Želim ovom prilikom da se zahvalim gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac i da izrazim zadovoljstvo što smo i ovaj događaj upriličili na veliki dan za Podgoricu, odnosno Dan oslobođena", kazao je Ivanović.

Nojkirh je kazao da je Savjet Evrope posvećen osnaživanju partnerstva Crne Gore i Evropske unije i da vjeruje da mnoge aktivnosti to i dokazuju.

"Posvećenost zaštiti životne sredine i ljudskim pravima biće u fokusu saradnje u narednom periodu, a ovo je sjajna prilika da istaknemo koliko je važno da čuvamo prirodu, i tu smo da podržimo Vladu Crne Gore na putu reformi. Svakako radujemo se predsjedavanju Crne Gore Savjetom Evrope 2026-2027.godine", poručio je Nojkirh.

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine, Podgorica je oslobođena od okupatora. Glavni grad Crne Gore je za vrijeme Drugog svjetskog rata pretrpio brojna razaranja i bio bombardovana više od 70 puta.

Delegacija DNP-a položila vijenac na spomenik Partizanu borcu: Ideja antifašizma i danas imperativ slobodarskog duha Crne Gore

Delegacija Demokratske narodne partije (DNP) položila je vijenac na spomen-obilježje Partizanu borcu na Gorici, odajući počast oslobodiocima Podgorice 19. decembra 1944. godine, saopšteno je iz te partije.

Delegaciju su predvodili članovi DNP-a Vladimir Bulatović, Nemanja Baošić, Vanja Popović, Ljubomir Vujačić, Radovan Mihailović i Vlajko Nikolić.

DNP
foto: DNP

"DNP ističe da je ideja antifašizma i danas imperativ slobodarskog duha Crne Gore, znak sjećanja na pretke i njihove junačke žrtve, dostojne istorijskog sjećanja na našu slavnu tradiciju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: