Inspekcija: Rušenje Lamele C nije moguće prije odluke Upravnog suda jer bi investitor mogao tužiti državni organ

"Urbanističko-građevinska inspekcija je donijela rješenja o rušenju predmetnih objekata. U odnosu na ova rješenja subjekat je u skladu sa zakonom podnosio žalbe na rješenja službi za drugostepeni postupak, kao i tužbe Upravnom sudu na rješenja drugostepenog organa"

12742 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Lamela C, Foto: Nikola Saveljić
Lamela C, Foto: Nikola Saveljić

Rušenje Lamele C u podgoričkom naselju Zabjelo nije moguće prije odluke Upravnog suda jer bi investitor mogao tužiti državni organ što bi bio veliki trošak za državu.

To je Bojama jutra na TV Vijesti saopštila Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Građevinski inspektor Novak Lakušić saopštio je da danas nema rušenja Lamele C.

Ta lamela, jedna od tri u naselju Zabjelo koje je gradila firma "PS Gradnja", trebalo je da bude srušena danas.

To je juče "Vijestima" potvrdio investitor.

"Urbanističko-građevinska inspekcija je donijela rješenja o rušenju predmetnih objekata. U odnosu na ova rješenja subjekat je u skladu sa zakonom podnosio žalbe na rješenja službi za drugostepeni postupak, kao i tužbe Upravnom sudu na rješenja drugostepenog organa. Rješenja o rušenju, po uručenju subjektu nadzora, jesu izvršna ali su i rješenja Upravnog suda za postupanje pravno obavezujuća, što bi konkretno značilo da bi u slučaju izvršenja rušenja prije odluke Upravnog suda po tužbi, a u slučaju poništaja rješenja i vraćanja na ponovno odlučivanje drugostepenom organu i dalje inspekcijskom organu na ponovno odlučivanje, kao i donošenje pravilno donesenog rješenja i ponovnog utvrđivanja činjeničnog stanja, isto bilo nemoguće sprovesti, jer na terenu ne bi više postojali objekti a sto bi u krajnjem za posledicu imalo moguću tužbu investitora za naknadu štete državnog organa, što je uz trošak izvršenja koji podnosi isti bio veliki trošak za državu", ističe se u saopštenju.

Iz Urbanističko-građevinske inspekcije su dodali da u odnosu na gore navedeno, odnosno zakonske propise, kao i uzimajući u obzir gabarite objekata, praksa ovog inspekcijskog organa je da prije izvršenja rušenja sačeka ishod rješenja po žalbama i tužbama na donijeta rješenja ovog organa, radi pravilnog postupanja.

"Predmetnim planom DUP 'Zabjelo-Ljubović' (koji je ljeta 2020 godine stavljen van snage) ovi objekti su bili predviđeni, a za podzemnu garažu Faza I nadležni sekretarijat Glavnog grada izdao je građevinsku dozvolu 2014. godine, dok je postupak izdavanja građevinske dozvole za fazu II (predmetne lamele B, D, C) trajao od 2017. godine do kraja 2020. godine, kad je doneseno rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje građevinske dozvole", piše u saopštenju.

Urbanističko-građevinska inspekcija je rekla da su u oktobru 2020. godine uputili zahtjeve za izvršenje predmetnih rješenja o rušenju, službi doo "Zaštita prostora Crne Gore", radi dalje procjene načina izvršenja i vrijednosti izvršenja.

"Kako postupajući inspektori Goran Miladinović i Zorica Milošević nisu više zaposleni u ovom Ministarstvu (Goran Miladinović od oktobra 2020. godine, Zorica Milošević u penziji od januara 2020.god.) predmet dalje nastavlja inspektorka Marijana Bulatović, januara 2021. godine, koja inspekcijskim nadzorom konstatuje da subjekat nadzora nije postupio po navedenim rješenjima o rušenju i u odnosu na isto podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepostupanja po naredbi po rješenjima o rušenju. U odnosu na dostavljeni zahtjev za izvršenje rješenja o rušenju izvršnoj službi doo "Zaštita prostora Crne Gore" nemamo povratnu informaciju o planiranom vremenu i organizaciji izvršenja. Kontrolnim inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da na objektu dalje nema izvođenja radova", piše u saopštenju.

Iz Urbanističko-građevinske inspekcije su rekli da je u daljem postupku utvrđeno da je predmetni investitor 9.10.2020. godine pristupio postupku legalizacije kod nadležnog sekretarijata Glavnog grada gdje je u toku žalbeni postupak na rješenje ovog sekretarijata, i u daljem nemaju povratnih informacija od nadležnog sekretarijata o ishodu ovog postupka.

"U slučaju kad u postupku legalizacije nadležni sekretarijat shodno čl.157 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, donese rješenje o prekidu postupka legalizacije, obavještava dalje nadležni inspekcijski organ, urbanističko-građevinsku inspekciju, radi prekida postupka uklanjanja objekta. Ovo Ministarstvo uputilo je urgenciju dalje nadležnim službama, Sekretarijatu za urbanizam Glavnog grada kao i izvršnoj službi doo 'Zaštita prostora Crne Gore' za dostavu statusa predmeta , informacijom o postupanju. U konačnom, donijeto je rješenje od strane nadležnog sekretarijata Glavnog grada kojim se prekida postupak legalizacije za dio objekta a za dio odbija legalizacija, kao i da se dalji postupak izvršenja rušenja nastavlja u dijelu objekta shodno zakonu preko izvršne službe doo 'Zaštita prostora Crne Gore' uz asistenciju nadležnih službi", zaključuje se u saopštenju Urbanističko-građevinske inspekcije.

Kupovali stanove, a upozoreni da je objekat bez dozvole

Predstavnik stanara Čedomir Radičević je ranije za Vijestima dostavio jedan od ugovora o kupoprodaji, koji je sklopljen u avgustu 2022.

U ugovoru notar navodi da je uvidom u podatke sa zvanične internet stranice Uprave za katastar i državnu imovinu utvrdio da za list nepokretnosti u koji je upisana sporna zgrada (7743 KO Podgorica III) postoje upisani tereti i ograničenja - “nema dozvolu”.

Na to da su kupci bili upoznati sa činjenicom da zgrada nema dozvolu, Radičević je odgovorio da je to u Podgorici slučaj sa velikim brojem zgrada.

“Bar 30, 40 odsto stanova u Podgorici nemaju dozvolu, to je skoro pa redovna pojava, prekoračenja, odstupanja od dozvole... pa to nije smetnja za zaključenje ugovora”, kazao je on ranije Vijestima.

Bonus video: