UNMCG: Sindikat prosvjete da organizuje štrajk ako ne može sa nadređenima da se dogovori o povećanju zarada

"Ako se ujedine profesori matematike, kojih već godinama unazad nema na birou rada, kako će se naći zamjena za sve nas i ko će nam tada učiti djecu.
Kako se ovaj problem ne tiče samo nas, nego svih prosvjetnih radnika, upućujemo ovaj apel i zahtjev Sindikatu da njegovi predstavnici pozovu sve prosvjetne radnike čiji glas se godinama ne čuje dovoljno jasno"

1893 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje nastavnika matematike Crne Gore (UNMCG ) je razočarno i smatra da je odluka Vlade Crne Gore da se koeficijenti za radna mjesta prosvjetnih radnika ne koriguju u skladu s usvojenim Granskim kolektivnim ugovorim, ponižavajuća.

"Nepoštovanje postignutih dogovora i zagarantovanih prava ostvarenih i verifikovanih Granskim kolektivnim ugovorom izazvalo je ogorčenje zaposlenih u resoru prosvjete. UNMCG poziva predstavnike Sindikata prosvjete, da ukoliko nijesu u mogućnosti da postignu dogovor sa nadređenima o povećanju zarada, organizuju štrajk, koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva, koji su nam obećani prije godinu", ističe se u saopštenju UNMCG.

Oni su dodali da su profesori matematike u vrijeme pandemije koronavirusa bili spremni da drže dodatne konsultacije u školi, da prvi put kad su grupe od 15 učenika bile dozvoljene, oni budu prvi, koji će organizovati nastavu, jer se gradivo ne smije zapustiti i ne može savladati bez interakcije sa đacima u učionici.

"Takođe nije davno bilo, kad je goruća tema bila deficit kadra nastavnika matematike i problem nestručno zastupljenih, a zaposlenih nastavnika u školama. Ni tada nijesmo prepoznati kao neko koga treba 'sačuvati' ili ne daj Bože nagraditi. Kako se sve vrijeme krivica za sve nauspjehe, kako na takmičenjima, tako i na projektima kakav je PISA testiranje, traži među nastavnicima, smatramo da smo dovoljno degradirani i prilično nam je poljuljan dignitet u društvu, ovo bi bio posljednji udarac na nas i na našu profesiju", kazali su iz UNMCG.

Poručuju da su nastavnici matematike deficitaran kadar, svjesni činjenice da među predavačima ima trećina stručno nezastupljenih profesora.

"Spremni smo da na ovo poniženje odgovorimo nekim vidom bojkota nastave. Jer, ako se ujedine profesori matematike, kojih već godinama unazad nema na birou rada, kako će se naći zamjena za sve nas i ko će nam tada učiti djecu. Kako se ovaj problem ne tiče samo nas, nego svih prosvjetnih radnika, upućujemo ovaj apel i zahtjev Sindikatu da njegovi predstavnici pozovu sve prosvjetne radnike čiji glas se godinama ne čuje dovoljno jasno. Dok smo mi ti koji uvijek moraju biti predusretljivi, puni razumijevanja i empatije i jedni od rijetkih koji moraju obavljati svoj posao, jer moramo u predviđenim rokovima ispuniti sve obaveze vezane za naš posao, odškolovati sve one koji će sjutra biti profesori, doktori, sudije, ministri i predsjednici, bilo bi lijepo da neko pokaže zrno empatije prema nama i odvoji sredstva za povećanje naših koeficijenata, imajući u vidu da ne tražimo onoliko koliko nam zaista pripada, već samo ono što nam je 'čvrsto' obećano", piše u saopštenju UNMCG.

Dodaju da "ako je ovo primjer da se riječ lako pogazi, ako je ovo primjer sličan već pokazanom na poništavanju neprelaznih ocjena na maturskom ispitu u junu, ako je to zaista primjer kojim treba da učimo djecu i omladinu, onda smo kao društvo, plašimo se, potpuno izgubljeni i uništeni".

"Jer, ako želiš da uništiš jednu državu, onda uništi sistem obrazovanja, a mi kao prvi na liniji koji smo dio tog sistema, smo degradirani, onda smo na pravom putu kao država, za 'uništenje'"...

Udruženje nastavnika matematike Crne Gore, decembar 2023. godine

Bonus video: